– Mätningarna av PFAS-ämnena har gjorts sedan 2019 då VafabMiljö ändrade sitt kontrollprogram. Det är självklart oroande att de här ämnena finns i vattnet eftersom de är beständiga, de försvinner inte. Vårt reningsverk som tar emot lakvattnet har heller ingen möjlighet att rena vattnet från dem så de går vidare till Enköpingsån och Mälaren, säger Louise Boiesen, VA-strateg vid samhällsbyggnadsförvaltningen.
PFAS är samlingsnamnet för en stor grupp syntetiska kemikalier som används i kläder, möbler, teflonkärl, smink och rengöringsmedel, tidigare även i brandskum. Mest känd är PFOS som hittats i grundvattnet i bland annat Uppsala. Vattnet från berörda Uppsalabrunnar renas nu med aktivt kol. PFOS är med vissa undantag förbjudet inom EU sedan 2008.
Inom PFAS-gruppen finns totalt mer än 4700 ämnen med olika kemiska sammansättningar som kan tas upp av levande varelser via bland annat vatten, mat, hygienprodukter och luft.
I lakvattnet från den sluttäckta deponin i Annelund har elva PFAS-ämnen mätts upp. Lakvattnet går från deponin via avloppsledningarna till Enköpings reningsverk. Högsta värdet har ämnet PFBS. I april 2019 mättes 2700 nanogram per liter vatten upp i lakvattnet, i april i år var halten 5100 nanogram per liter. För dricksvatten, alltså inte lakvatten, har Svenskt Vatten rekommenderat att åtgärder sätts in om en samlingsanalys av elva PFAS-ämnen visar högre värde än 90 nanogram per liter.
När Enköpings kommuns miljöavdelning blev varse att sju av de elva PFAS-ämnen som Vafab mäter i lakvattnet visar en förhöjd förekomst gavs utredningen högsta prioritet.
Pernilla Widén är chef för avdelningen Process och underhåll vid VafabMiljö:
– Vi vet inte vad som gör att PFAS finns i lakvattnet från deponin. Men tyvärr finns det PFAS i lakvatten från de flesta deponier i Sverige. Branschorganisationen Avfall Sverige har därför startat ett projekt som syftar till att hitta lämpliga sätt att rena lakvatten från PFAS och där deltar vi, säger hon.
Enligt Pernilla Widén finns bara en svensk fullskalig anläggning i Sverige där PFAS tas bort ur lakvatten, och det är i Göteborg. Där renas vattnet med aktivt kol. Pernilla Widén framhåller att Vafab ligger i framkant när det gäller PFAS och deponier:
– Proverna i Annelund tas på vårt eget initiativ inte på grund av myndighetsbeslut och vi följer utvecklingen noga. Vi har ännu inte tagit prover i slam från dammen eftersom vi inte grävt ut bottensediment där.
I Enköping gäller oron att PFAS via reningsverket nu går ut i Mälaren som är dricksvattentäkt för ett par miljoner människor:
– Det finns inga gränsvärden satta för lakvatten och enligt Vafab:s tillstånd från länsstyrelsen ska lakvattnet gå till kommunens avloppsnät. För att undvika att kommunen bidrar till PFAS i Mälaren kan Vafab behöva antingen rena lakvattnet, eller tillståndet ändras så att det inte längre går via vårt avloppssystem, säger Louise Boiesen.
Prover tas på vattnet som går ut i ån och PFAS har mätts upp, men i lägre halter än i deponins lakvatten.
Vid miljöförvaltningen har ett tillsynsärende för Vafab:s deponi startats, och ett ärende med begäran om utredning av PFAS-halter vid reningsverket.
– Beroende på vilka svar vi får har vi möjlighet att besluta om förelägganden åt båda håll, men nu är vi i ett inledande skede, säger Roland Stenebo, biträdande miljöavdelningschef.