De flesta som jobbar i kommunens hemtjänst och på de olika omvårdnadsboendena har delade turer i sina scheman, omkring ett par gånger i månaden. En delad tur innebär att ett arbetspass är uppdelat i två delar med några timmars obetald "rast" mitt i.
På Gläntan är första passet 7-13 och andra 16-21.
– Det är ett fruktansvärt pass. Man hinner bara hem och vända. Alternativet är att stanna kvar på jobbet, säger Helena Andersson, som bor i Vittinge och ändå åker fram och tillbaka på de tre timmarna.
Kollegan Elissar Seif bor i Enköping och tycker inte att hon har råd att åka hem på de lediga timmarna.
– Jag försöker sova här på jobbet om det går. Nåt annat finns inte att göra direkt, säger hon.
Flera av de andra EP träffar under torsdagen bor i samhället och har möjlighet att gå hem i mellantiden men de ogillar ändå de delade turerna starkt.
– Och skulle man sitta kvar på jobbet så blir det att man ändå hjälper till om det behövs. Då jobbar man gratis, säger de.
På onsdagen tog vård- och omsorgsnämnden det beslut de så länge väntat på. De delade turerna ska bort, senast den första maj nästa år.
– Det är ju guld värt! Så skönt, säger personalen EP träffar med en mun.
De tror alla att beslutet kommer att höja standarden på jobbet på olika sätt. För deras egen del handlar det om att kunna fortsätta arbeta utan att helt slita ut sig. För vården i stort tror de att det kommer att underlätta när ny personal ska rekryteras. Och de boende kommer förhoppningsvis att märka av skillnaden. När arbetspassen inte längre får delas upp måste nämligen fler anställas. Syftet med de delade turerna har ju varit att bemanna när det är som mest att göra, på morgnar och kvällar, men använda samma personer på båda passen.
Bitte Myrsell (M) är ordförande i nämnden som i onsdags, i full enighet, tog beslutet.
– Äntligen, säger även hon och lägger till att beslutet borde tagits redan förra mandatperioden.
Exakt vilka förändringar som krävs för att göra den omorganisation som behövs i de olika verksamheterna är ännu för tidigt att säga och förvaltningen har nu fram till den första maj nästa år på sig att lösa pusslet.
En grov beräkning är att en utökning av bemanningen för att ta bort de delade turerna skulle kosta cirka 5,5 miljoner. Men den faktiska kostnaden kan bli en helt annan eftersom en hel del andra effekter kan komma att uppstå, exempelvis minskade vikariekostnader, minskad sjukfrånvaro och ökad kontinuitet. Den extratid som fås i verksamheten om fler är på plats samtidigt skulle, enligt förvaltningen, kunna användas till sociala aktiviteter som både boende och anhöriga efterfrågar. Detta är något som så småningom förväntas bli ett krav från styrande myndigheter.
Vård- och omsorgsförvaltningens bedömning är att möjligheterna med att ta bort de delade turerna väger tyngre än eventuella risker.
– Delade turer sliter hårt på våra anställda. De måste få möjlighet till scheman så de kan ha ett socialt liv. Jag är faktiskt fascinerad över att det finns personer som trots allt gått till jobbet med dessa förutsättningar, säger Bitte Myrsell.
Hon är också oroad över konkurrensen, att tappa duktig personal till exempelvis lasarettet.
– Den risken finns ju, särskilt som vi har ett lasarett i kommunen. Även av den anledningen måste vi kunna erbjuda bättre förhållanden, säger hon.