Det går fort i Lådökorset på riksväg 70 norr om Enköping. Så fort att Sofia Lindeqvist nu lämnat in ett förslag till länsstyrelsen om en hastighetssänkning i korsningen.
– Det är mycket trafik och svårt att komma över vägen, säger Sofia som bor på i närområdet men måste korsa vägen för att komma till jobbet på Campingvaruhuset, om hon inte vill ta den ko-tunnel som finns vid lantbruket strax bredvid.
Vägen byggdes om till 2+1 väg med mitträcke och stod klar i september 2018. Hastigheten höjdes då till 100 kilometer i timmen, tidigare låg den på 90.
Men ska man svänga av vägen till höger finns ingen svängande fil, varken i norrgående eller södergående riktning, och risken är att de som kommer i hög fart bakifrån inte hinner bromsa för de svängande bilarna. Flera sådana trafikolyckor har inträffat senaste tiden i korsningen.
– Det är backe ner mot korsningen och på vintrarna kan det bli halt där, jag har bekanta som inte kunnat bromsa där utan fått fortsätta rakt fram, säger Sofia som vill ha en hastighetssänkning till 70 kilometer i korsningen, eller digital hastighetsskyltar liknande dem som finns på väg 55 vid Örsundsbro.
– Det är problem för husvagnar och bilar med släp också när de ska ut i korsningen, de kommer inte upp i fart tillräckligt snabbt, säger kollegan Christina Henriksson.
Även Gustav Henriksson i Campingvaruhuset ser gärna en hastighetssänkning i korsningen.
– Vi räknar med en rejäl kundökning under 2022 då butiken blir tre gånger så stor, en sänkning skulle betyda ökat säkerhet för våra kunder.
Att butiken växer innebär att trafiken dit ökar. I området finns även mycket lantbruk och säsongsvis är det mycket lantbruksmaskiner på vägen.
Vid länsstyrelsen tar man nu ställning till om ärendet ska utredas närmare. I sådana fall görs en remiss till Trafikverket, polismyndigheten och/eller kommunen som får lämna sina åsikter i frågan.
– Vi får in väldigt många förslag från allmänheten på hastighetssänkningar och i många fall gör vi bedömningen att inte utreda frågan närmare utan avslutar ärendet. Men det finns inget hinder för oss att ändå ta upp ärendet i framtiden, säger Martin Coborn, jurist vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Hur lång tid det dröjer innan ärendet bedöms är oklart, målet är att liknande ärenden med förslag från allmänhetens ka vara klara inom sex månader.