Kronofogdens statistik visar att antalet kommuninvånare i Enköping som har skulder hos myndigheten är ganska konstant genom åren. Vid utgången av 2020 var antalet 1 460. 2019 var det 1 426. 2010 var antalet 1 539. Under åren däremellan har antalet också legat i trakterna kring 1 500.
Med tanke på att befolkningen har ökat handlar det om en faktisk minskning av andelen skuldsatta personer.
Trots att vi befinner oss i en pandemi med ökad arbetslöshet har inte antalet skuldsatta personer ökat alls i den utsträckning som Kronofogden befarade i pandemins inledning.
– Vi befarade att det kunde bli riktigt illa och att många skulle få betalningsproblem när pandemin slog till, men man har vidtagit så mycket stödåtgärder att systemet har hållits under armarna. Det är självklart att alla miljarder som har lagts på stödåtgärder har haft en oerhörd positiv effekt, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.
Den som har störst skuld till Kronofogden av de enskilda personerna i Enköping är en man med en skuld på över 13 miljoner. På tio-i-topp-listan över de mest skuldsatta Enköpingsborna finns sju män och tre kvinnor med en sammanlagd skuld på 67 748 238 kronor.
De flesta andra skuldsatta Enköpingsborna har betydligt lägre skulder, men kan givetvis ha stora svårigheter för det.
– Orsakerna kan skilja. Ofta kan det vara på grund av att man blir sjuk, blir arbetslös eller kanske går igenom en skilsmässa. Man lever i en situation med vissa ekonomiska förutsättningar, där det fungerar, och i nästa läge har förutsättningarna förändrats kraftigt, säger Johan Krantz.
– Även om det inte är fler personer, kan vi se att de som hamnar här hos Kronofogden ofta i större utsträckning har skulder för lån utan säkerhet. Trots att det inte är fler personer ökar det sammanlagda skuldbeloppet. De som sitter fast i skuldfällan får en allt högre skuldbörda.
Är det ett dåligt råd att ta lån för att betala av skulder?
– Det är alltid en risk att låna pengar för att klara likviditeten. Det förutsätter att man ganska omgående får in mer pengar, för att annars är risken att du hamnar i spiralen att du lånar mer pengar för att klara de tidigare lånen. Det kan hålla en stund, men sen sitter du med mängder av olika lån, säger Johan Krantz.