Insamling till krigsdrabbade gjordes på två dagar

1,5 ton insamlade förnödenheter till krigsdrabbade ukrainare lämnade Enköping på lördagseftermiddagen. "Folk har varit väldigt givmilda", säger initiativtagaren Stephanie Eriksson.

Stephanie Eriksson på CrossFit i Enköping tog initiativet till insamlingen i torsdags. På lördagseftermiddagen åke Magnus Johansson med fullastad lastbil mot färjan i Nynäshamn. Med på bilden är Magnus son Nisse.

Stephanie Eriksson på CrossFit i Enköping tog initiativet till insamlingen i torsdags. På lördagseftermiddagen åke Magnus Johansson med fullastad lastbil mot färjan i Nynäshamn. Med på bilden är Magnus son Nisse.

Foto: Anette Östlund

Enköping2022-03-05 17:00

När hon såg andra börja samla in saker till dem som drabbas av kriget i Ukraina var beslutet inte långt borta.

– Jag har ju ett stort kontaktnät så jag drog i några trådar, säger Stephanie Eriksson.

I torsdags eftermiddag startade hon insamlingen vid Facebook och mindre än två dygn senare är Magnus Johansson redo att ge sig iväg i den sponsrade lastbilen, som är fylld till bredden.

– Jag var tydlig från början med att vi bara skulle skicka nödvändiga grejer, vi har följt vad hjälporganisationerna säger om behovet, säger hon.

I lastbilen ligger nu bland annat filtar, sovsäckar, tält, vinterkläder och hygienartiklar av olika slag. Många har också swishat pengar, drygt 10 000 kronor har Stephanie fått in. Dessa har hon bland annat köpt powerbanks, receptfria läkemedel och vätskeersättning för.

Insamlingen har skett vid hennes träningsanläggning Crossfit och vid Ica Maxi. Redan under fredagen var intresset så stort för att bidra så man var tvungna att pausa mottagandet.

– Vi hann inte med att ta hand om alla grejer och sortera dem. En del hade ju lagt med lite onödiga saker, som badbyxor och mögliga sovsäckar och sånt ville vi ju inte skicka med transporten, säger hon.

De gångna två dygnen har varit hektiska för Stephanie Eriksson. Trots det är hon inte helt främmande för att genomföra ännu en insamling.

– Fast jag kan tycka att nästa steg kanske borde bli att hjälp flyktingarna när de börjar komma till Enköping, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!