De rycker ut när krisen och kriget knackar på

När krisen och kriget knackar på måste vi alla hjälpas åt. Frivilliga Automobilkåren i Uppsala/Stockholm söker ständigt efter nya medlemmar för att stå bättre rustade inför kommande nödsituationer.

Jakob Nilsson, 32, instruerar kvällens deltagare om vad som måste göras. Ikväll står bromsvätskebyte på dagordningen, sedan blir det julfika.

Jakob Nilsson, 32, instruerar kvällens deltagare om vad som måste göras. Ikväll står bromsvätskebyte på dagordningen, sedan blir det julfika.

Foto: Douglas Dahlström

Enköping2022-12-25 05:00

Decemberkylan håller Mälardalen i ett järngrepp när jag svänger in på Jakob Nilssons snötäckta gårdsplan ett stenkast från Enköping. Det har blivit dags för Frivilliga Automobilkårens (FAK) sista veckoträff för i år och förutom lussekatter och julmust står bromsvätskebyte till en av föreningens bandvagnar, en Hägglunds 206, på schemat.

En gång i veckan träffas FAK:s Stockholm- och Uppsala-division och säkerställer att fordonen är i toppskick. FAK är en del av civilförsvaret och ska vid en nödsituation kunna bistå med transporter av olika slag. Förutom två likadana bandvagnar finns här också en lastbil, två militära kokvagnar, samt två Volvotillverkade Terrängbil 11.

Jakob Nilsson, 32, är enhetschef. Han ansvarar för fordonen och ser till att medlemmarna utvecklar sina kompetenser. Vid sidan av kvällarna i verkstan erbjuds medlemmarna möjlighet att gå olika utbildningar inom exempelvis bandvagns- och terrängbilskörning runt om i landet.

Men trots ekonomisk kompensation och ersättning för resa, mat och boende kan det vara svårt att hitta nya medlemmar, särskilt bland yngre.

– De flesta som engagerar sig i civilförsvaret är äldre som lämnat värnpliktsåldern. Gruppen ungdomar och unga vuxna är mer svårflörtade, berättar Jakob, som misstänker att svenskar är lite fredsskadade och helst ser att någon annan ska lösa problemen åt oss.

Uppsala- och Stockholmsdivisionen sticker dock ut genom att ha många yngre medlemmar. 18-åriga Moa är ensam tjej och yngst bland kvällens deltagare.

– Jag tycker det är kul att meka men framför allt gillar jag gemenskapen, berättar hon och säger att många i hennes ålder nog inte tänker på att civilförsvaret kan vara en potentiell fritidssysselsättning. Nu väntar hon på att ta B-körkort, så att hon får köra bandvagn.

Anton, 26, är också en av gruppens senaste förvärv. Han håller med om att gemenskapen är det roligaste med att engagera sig, men framhäver att han dessutom fått lära sig svetsa och inte minst – köra bandvagn.

Ukrainakriget och pandemin har gjort att allt fler söker sig till frivilliga försvarsorganisationer. Det är en utveckling som Jakob ser positivt på.

– Hos oss kan vem som helst engagera sig. Det enda jag begär att du betalar medlemsavgiften. Hur många utbildningar du väljer att ta eller hur många veckoträffar du hinner besöka bestämmer du själv, säger han och är tydlig med att inga tekniska förkunskaper krävs. Däremot bör man ha ett intresse för totalförsvaret.

Temperaturen når minus 20 när vi går ut för att ta en tur med en av bandvagnarna. Den vill först inte starta, men snart har mekanikerna upptäckt ett istäcke som lagt sig över luftburken. Problemet åtgärdas och den gamla V6-motorn från Ford, lättåtkomligt placerad mitt inne i vagnen, rosslar i gång. Det är lätt att föreställa sig vikten av kompetent personal vid en nödsituation.

Jakob och hans far Thomas, 65, förklarar hur varken stup, djupsnö eller vattendrag utför några som helst bekymmer för det kompakta fordonet. Under nästa år planerar föreningen att arrangera ett evenemang där alla som vill får pröva på att åka bandvagn.

Det lättaste sättet att engagera sig i FAK Uppsala/Stockholm är att skicka en intresseanmälan till FAK via deras hemsida eller genom att kontakta Jakob på telefon. Kontaktuppgifterna går att hitta på hemsidan.

Frivilliga Automobilkåren

Verksamhetsidén är att utveckla förmågan att köra fordon och hantera logistikmateriel hos medlemmarna, som under kris och krig ska bistå myndigheter, regioner och räddningstjänster. FAK ska vara en förstärkningsresurs för Totalförsvaret. Det finns 28 regionala kårer runt om i Sverige. Kårchef i Stockholm/Uppsala är Peter Åström och hemsidan är www.fak.se/karer/fak-stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!