De måste betala förlossningen själva

Den 25 november ska Peter och Loan Johanssons lilla pojke födas. Minst 150 000 kronor kommer det planerade kejsarsnittet kosta paret. "Min första tanke var - det här kan inte stämma", säger den blivande pappan.

Loan och Peter Johansson är besvikna. "Jag räknas tydligen inte som pappa förrän barnet är ute", säger Peter.

Loan och Peter Johansson är besvikna. "Jag räknas tydligen inte som pappa förrän barnet är ute", säger Peter.

Foto: Anette Östlund

Enköping2021-10-08 18:00

Efter mer än sju månaders graviditet har polletten ramlat ner för paret. Och redan har den lille krabaten inne i mamma Loans mage kostat dem omkring 30 000 kronor för ultraljud och andra undersökningar.

– Som det är nu har vi inget annat val än att betala, säger de.

Det är coronapandemin som ställt till det för dem. Hade den inte varit skulle familjen, som också består av Loans son Sam, för länge sedan ha varit tillbaka i hennes hemland Vietnam, där en förlossning kostar omkring 1000 kronor.

Nu måste hon föda i Sverige där hon inte är folkbokförd och får då betala sin vård. Och ett kejsarsnitt kan kosta mellan 150 000 och 200 000 inklusive eftervården, har de fått besked om.

– Att vi är gifta, att jag är svensk och har betalat skatt i Sverige och att vi nu bor här spelar tydligen ingen som helst roll. Man undrar vad som hände med jämställdheten? Jag räknas tydligen inte som far förrän barnet är ute, säger han uppgivet.

undefined
När Loan och Peter träffades drev Loan en resort i Vietnam. Där jobbade även Peter när han besökte henne. Pandemin har dock stängt möjligheten för paret att återvända för att föda barnet.

När pandemin slog till i mars 2020 var Peter i Sverige för att hälsa på sina äldre barn och barnbarn. Gränserna stängdes och båda var fast i sina respektive hemländer. Det ena utresetillståndet och visumet söktes efter det andra utan framgång. Först i november 2020 kunde de träffas igen, då Loan och Sam fått ett uppehållstillstånd som sträckte sig till 11 juni i år. 

– I god tid innan det gick ut sökte jag permanent uppehållstillstånd men har fortfarande inte fått något svar på den ansökan, säger Loan.

undefined
Peter och Loan Johansson ska ha barn i slutet på november. Eftersom Loan inte är folkbokförd i Sverige måste paret betala förlossningen själv, trots att Peter är svensk och har betalat skatt i landet i många år.

Att paret måste betala för förlossningen och eftervården har att göra med det svenska regelverket "Vård av personer från andra länder". 

– Det handlar om att vara folkbokförd i Sverige för att få vård. Vid en förlossning är det kvinnan som får vården, inte mannen, förklarar Margareta Nilsson på Region Uppsala.

EP har varit i kontakt med regionråden Björn-Owe Björk, KD, och Helena Proos, (S). Båda håller med om att det kan tyckas orättvist att reglerna inte tar hänsyn till att pappan till hälften är inblandad i barnet, även om det inte är han som får den fysiska vården.

– Jag har aldrig tänkt på att det är en jämställdhetsfråga tidigare. Men jag lovar att fundera på det och se om det går att göra något, säger Helena Proos.

– Man är ju två som skaffar barn så kanske borde vi ha en diskussion om ifall dagens modell är rimlig, säger Björn-Owe Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!