Efter att ha följt utvecklingen på svensk arbetsmarknad ganska nära under snart 50 år som tjänsteman på landstinget, heltidspolitiker och nu ordförande i en ideell förening är jag oroad och kritisk till hur samhället idag tar tillvara de långtidsarbetslösa.
När det på 1970-talet var ekonomisk lågkonjunktur var det högkonjunktur för miljö- och naturvård och vård av kulturhistoriska miljöer. Vandringsleder med rastplatser anlades, utsiktsplatser röjdes. Fornminnesområden gjordes tillgängliga, kulturbyggnader renoverades. AMS-chefen kunde med rätta skryta över att hans verk var den viktigaste miljö- och kulturmyndigheten i landet. Den resurs de arbetslösa utgjorde togs tillvara och de åstadkom samhällsnytta.
På 1990-talet började FINSAM – finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen, kommuner och landsting. Ingen enskild skulle hamna mellan stolarna och dessa fyra myndigheter skulle inte bolla individer mellan sig. Denna samverkan lagfästes 2004 och i varje län finns nu ett Samordningsförbund.
Hela Människan i Enköping startade 2013 ett socialt företag i Örsundsbro med målgruppen långtidsarbetslösa. I en verksamhet med secondhand och café erbjöds sysselsättning och rehabilitering. Samordningsförbundet gav, efter tillstyrkan av socialnämnden och arbetsförmedlingen, ett startbidrag på 300 000 kr. Enköpings kommun gav startbidrag på 100 000 kr. Företagets ekonomi byggde på att intäkterna till hälften skulle komma från försäljning i butik och café och den andra hälften från handledarersättningar från arbetsförmedlingen.
Verksamheten gick mycket bra under de första sex åren. Fler än 100 långtidsarbetslösa personer har under längre eller kortare tider funnits i verksamheten. De allra flesta har trivts, utvecklats, återfått självkänsla, känt sig behövda, fått göra meningsfulla arbetsinsatser. Secondhand är hållbarhet, nyttigt för enskilda och för samhället. Det innehåller så många olika arbetsmoment att alla kan hitta något som passar just dem. En pluseffekt är att den f.d. Filadelfiafastigheten blivit en populär träffpunkt i Örsundsbro för fika och fynda. Hela Människan är i år nominerad som det bästa sociala företaget i Enköping.
Under 2019 började Arbetsförmedlingen, utöver sitt stängda kontor, tillämpa ”striktare tolkning av regelverket” med följd att färre långtidsarbetslösa fick arbetsträning och att pågående anvisningar inte förlängdes. Det infördes en stupstock som innebär att arbetsträning inte får vara längre än 6 månader oavsett individens behov. Det blev färre som utförde alla arbetsuppgifter och lägre ekonomisk ersättning.
Arbetslösa blev hemskickade, fick behålla bidrag men miste sin arbetsplats, de mår dåligt och den rehabiliterande effekt som uppnåtts riskerar gå förlorad. För Hela Människan blev underskottet 250 000 kr år 2019. I en liten ideell förening finns inga finansiella resurser att täcka underskott med.
Hela Människans sociala arbete på kristen grund vill göra samhället lite bättre, lite mjukare, lite varmare för utsatta grupper. En förutsättning är förstås att det finns en eller flera samhällsinstanser som uppskattar dessa insatser så mycket att de även bidrar ekonomiskt. Vackra ord om hur värdefull den ideella sektorn är uttalas ofta av politiker i alla partier. Men med ord kan vi inte betala våra räkningar och löner! Vi tvingas nu lägga ner i Örsundsbro. Det fanns över 1400 arbetslösa i kommunen varav cirka 400 är inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin, där de långtidsarbetslösa finns. Många av dessa skulle må bra av och kunna göra nytta i en verksamhet som den som snart upphör.