De lämnade storstaden bakom sig

Det rör sig på bostadsmarknaden. Allt fler lämnar det stressiga storstadslivet i Stockholm, vilket är något som märks i Enköping.

Felicia Holmsten,32, och hennes man Joel lämnade Stockholm december-20 för sitt nya liv i Enköping. Joel var upptagen för arbete vid tidpunkten för fotografering.

Felicia Holmsten,32, och hennes man Joel lämnade Stockholm december-20 för sitt nya liv i Enköping. Joel var upptagen för arbete vid tidpunkten för fotografering.

Foto: Johan Kjellberg

Enköping2021-04-30 06:00

Varje år släpps statistik kring in- och utflyttningar i Stockholms län. Läser man den såg man en tydlig trend, redan innan pandemin, att allt fler lämnar det hektiska storstadslivet.  Under 2020 var det rekord i utflyttningar, hela 5 500 personer fler flyttade ut från Stockholms län jämfört med antalet som flyttade in.
När beslutet är taget att lämna huvudstaden riktar många blickarna mot Enköping.

En gemensam nämnare för många är att de lockas av närheten till naturen samtidigt som de inte vill flytta alltför långt från Stockholm.
Coronapandemin har påskyndat processen eftersom företag har skapat större möjligheter att jobba hemifrån.

Varför väljer då dessa människor att bosätta sig i Enköping?

– Alla människor mår bra av en förändring ibland. Den smidigare logistiken i Enköping lockar. Det tar inte lika lång tid att transportera sig mellan platser. Man får mer livskvalitet här för pengarna, säger Felicia Holmsten, nyinflyttad stockholmare, till Enköpings-Posten.  

I en lägenhet i centrala Enköping bor Felicia bor med sin man Joel. Hon har hittat nytt arbete som stödassistent inom LSS på Enköpings kommun, och Joel pendlar fortfarande till arbetet som ställningsbyggare i Stockholm.
– Joel har bra arbetstider så han slipper pendla under rusningstiderna vilket gör att det funkar bra, säger Felicia. 


I en 65+-lägenhet bredvid Ljunggården bor pensionärsparet Hasse och Lilli-Ann Stenlund sedan ett par år. Paret ville lämna det hektiska stockholmslivet för ett lugnt och stillsamt liv som pensionärer.

– Det är så klart inte lätt att flytta till en ny stad, där man inte känner någon. I vårt fall har kontakten med PRO varit ovärderlig. PRO betyder jättemycket för oss äldre så man känner ett sammanhang, säger Lilli-Ann Stenlund.

Att de två paren valt att bosätta sig i Enköping har väckt reaktioner hos nära och kära i Stockholm.

– Är det förhandlingsbart, frågade våra barn. Men vi var tydliga med att vi hade bestämt oss, säger Hasse Stenlund.

– Våra vänner blev väldigt chockade, men jag tror att de har accepterat det nu. Det känns som att de börjar bli öppna för tanken att snart komma hit och upptäcka Enköping, säger Felicia Holmsten med ett leende.


Förra året förmedlades 123 hyresbostäder i Enköping till stockholmare. Enligt statistik från Uppsala bostadsförmedling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!