De kollar att strandskyddet efterlevs

Tack vare ett nytt projekt inom Enköpings kommun prioriteras hanteringen av strandskyddsärenden.

Roland Stenebo och Cecilia Eliasson har koll på strandskyddet.

Roland Stenebo och Cecilia Eliasson har koll på strandskyddet.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-10-01 06:00

Varje år får kommunen in klagomål på strandskyddet. Tidigare har sådana ärenden inte varit prioriterade och kommunen har helt enkelt inte hunnit med alla. Men det ska ett pågående strandskyddsprojekt råda bot på. 

Genom strandskyddsprojektet ska klagomålen hanteras så att det kan bli tillsyn i dessa ärenden.  

Biträdande miljöavdelningschef Roland Stenebo och miljöinspektör Cecilia Eliasson driver projektet sedan förra året. Hittills har de tagit upp 10-15 strandskyddsärenden. De samarbetar även med byggavdelningen och kommunekologen i ärendena.

– Jag tror att det inte är så många som har koll på strandskyddsreglerna, säger Roland Stenebo.

– Ja, man har sin fastighet och tror att man får göra vad man vill på den, säger Cecilia Eliasson.

Är man osäker på vad som gäller är rådet att kontakta kommunens byggavdelning.

undefined
Det generella strandskyddet gäller 100 meter från strandkanten, både på land och i vattnet.

Strandskyddet har funnits i Sverige sedan 1950. Till en början var syftet att säkerställa allmänhetens tillträde till stränderna. Men strandskyddet har också en viktig funktion i bevarandet av biologiskt värdefulla stränder och vattenområden.

– Allemansrätten är väldigt stark i Sverige. Man ska till exempel kunna lägga till med sin båt var som helst där det är lämpligt att lägga till. Även vintertid ska man kunna ta sig upp på stranden, säger Roland Stenebo. 

Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten, både på land och i vattnet. Men på sina håll är strandskyddet upp till 300 meter efter beslut av länsstyrelsen.

Inom strandskyddsområdet är det förbjudet att exempelvis bygga något, anlägga och gräva. För att få göra sådant måste man först söka och få dispens från strandskyddet hos kommunen.

undefined
Roland Stenebo och Cecilia Eliasson ser på kartan över Mälarens stränder i Enköping.

En annan sak som strandskyddet förbjuder är att "privatisera" stränder, bryggor och annat i området. Det kan till exempel vara någon som sätter upp möbler på en brygga, vilket kan ge folk intryck av att de trampar in på annans privata område. 

Cecilia Eliasson berättar att de har haft just ett sådant ärende. I det fallet har den berörda följt deras uppmaning och tagit bort möblerna.

Anläggande av vägar och badstränder är andra exempel på brott mot strandskyddet som projektdeltagarna har stött på.

– Inget ärende är det andra likt. Vi har minst tre fall där man till och med har gjort åtgärder på annans mark, berättar Roland Stenebo.

I ett fall har en markägare, efter domstolsbeslut, nu plockat bort staket och taggtråd som hade satts upp i strandskyddsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!