"Titta, den dansar" utbrister Elsa och Vera och kikar ner i den vattenfyllda burken där en pytteliten varelse simmar runt.
Det är första gången de håvar vattenlevande djur och fynden är många.
– Det är jättekul. Den här vill jag ha som husdjur säger Elsa som just lyckas håva upp en stor vattenkärrspindel med långa ben som nu försöker gömma sig under växterna i den vattenfyllda baljan på spången.
Tillsammans med klasskamrater från årskurs två på Munksundsskolan tillbringade de tisdagen på Dyarna och Gröngarnsåsen då biologiska mångfaldsveckan uppmärksammades av Naturskolan i Enköping.
Vid fyra olika stationer, på spången vid Dyarna och uppe på Gröngarnsåsen, fick eleverna lära sig mer om vattendjur, fåglar, växter samt se hur en vallhund jobbar med fåren som nyss släppts ut i det nya hägnet.
– Besöken här är extremt uppskattade av alla skolelever, man tror inte att det finns så många arter som det faktiskt gör här, säger Johan Axnér, vattenstrateg på Enköpings kommun som tillsammans med Daniel Holm från Naturskolan hjälpte barnen att håva vattendjur.
Lite längre bort på spången spanar en grupp elever efter fåglar. De har sett en trana och en brun kärrhök och flera bäverhyddor längs ån.
– Vi har lärt oss att man ska vara rädd om fåglarna och naturen, berättar Saga och Vilja innan de återvänder till grillplatsen och den medhavda matsäcken.
Internationella dagen för biologisk mångfald instiftades av FN 1993 för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.