Runt 50 föräldrar har samlats i möteslokalen på Korsängsgatan den här torsdagskvällen. Några sitter på bord längs väggarna då sittplatserna har tagit slut. Richard Hedström, områdespolis i Enköping-Håbo, inleder mötet med att måla upp en lägesbild av ungdomsbrottsligheten i Enköping just nu där allt fler unga riskerar att hamna i klorna på olika kriminella gäng.
– Jag vill ge er den osminkade versionen, hur situationen faktiskt ser ut, säger han med allvarstyngd röst inför en lika allvarsam lyssnarskara.
Han beskriver hur Enköping nu ser ett inflöde av ungdomsbrott på en nivå som man aldrig sett förut, allt från snatterier till narkotikabrott och rån. Brott som många gånger kan föra barnen in på fel bana i livet. Polisen ser även att fler unga aktivt söker sig till gängen. Enligt Richard Hedström finns det uppemot 30 unga i Enköping som står i kö för att bli insläppta i gäng-kulturen och för att få tunga uppdrag. En siffra som riskerar bli ännu högre.
– Just nu har vi fyra personer med koppling till Enköping-Håbo som är häktade för grova våldsbrott och de har många kompisar som också drömmer om ett kriminellt liv. De drömmer om att få mörda, säger Richard Hedström.
De barn och unga som går med i gängen är ofta bortom räddning, de dör i gängkonflikterna eller får spendera sina liv i fängelse. Men för de unga som ännu inte har rekryterats finns det hopp. Det går att stoppa dem innan de tar steget in i kriminalitet och polisens budskap till föräldrarna är glasklart: ska rekryteringen brytas behöver vuxna se signalerna och agera i tid.
Föräldrarna på mötet uppmanas att engagera sig i barnens fritid. Att ha koll på vad de gör och vilka de umgås med, att ha koll på deras chattkonversationer på appar i telefonen. Ser man något som verkar fel ska man inte tveka att kontakta polisen eller socialtjänsten. Stort fokus läggs också på relationsbyggande – att närvarande vuxna behöver visa att det finns andra vägar i livet och att kriminalitet aldrig lönar sig i slutändan.
Flera av de föräldrar som EP pratar med under mötet tycker att tipsen är konkreta och positiva.
– Det här besannar tyvärr mina farhågor att det är lika illa som man sett på nyheterna. Jag försöker prata om det med mina barn men det är svårt, efter idag känns det som jag har mycket mer kött på benen, säger föräldern Håkan Matsson.
För vissa föräldrar kommer lägesbilden lite som en chock.
– Jag visste inte alls att situationen såg ut så här. Jag har inte pratat med mina barn om det här tidigare men det ska jag göra nu, säger föräldern Diana Lagerberg.
Men även om stora delar av kvällens möte kretsar kring rekryteringen till gängen behandlas även andra områden. Bland annat lyfts ungas användning av sociala medier och hur man på ett bra sätt kan kommunicera med sin tonåring. Kommunens trygghetsstrateg Emelie Boman är noga med att poängtera att det inte handlar om ett akut möte med anledning av gängvåldet.
– Det här är en förebyggande insats som vi planerat sedan i våras, innan den senaste våldsvågen tog fart. Vi vill ge föräldrar verktyg som kan stärka dem i sitt föräldraskap och informera dem om kommunens arbete. Sen tar vi ju upp ämnen som är aktuella för föräldrar att känna till och det här är absolut aktuellt just nu, säger hon.