De gläds åt priset på Idrottsgalan

Enköping kan glädjas dubbelt åt Fair play-priset på Idrottsgalan i Globen.

Maud Sundqvist, Enköpings rugbyklubb och Klara Eriksson, upplevelseförvaltningen, vid starten av kommunens andra fritidsbank 2018. "Bra att idén lyfts med det här priset", säger Maud Sundqvist.

Maud Sundqvist, Enköpings rugbyklubb och Klara Eriksson, upplevelseförvaltningen, vid starten av kommunens andra fritidsbank 2018. "Bra att idén lyfts med det här priset", säger Maud Sundqvist.

Foto: Magnus Eriksson/Arkiv

Enköping2020-01-28 11:30

Inför miljonpublik fick företrädare för Fritidsbanken på måndagen ta emot en nyinstiftad utmärkelse.

Den ska "påminna om den delen av idrott där deltagandet, utövandet och gemenskapen är större än själva prestationen".

Petra Söderlund, ordförande i Örsundsbro IF, jublade framför teven.

I Örsundsbro öppnades kommunens första fritidsbank för fyra år sedan. Den var också först i länet, har följts av flera och finns idag på ett 90-tal platser i landet.

– Vid prisutdelningen sa de att målet är att det ska finnas en i varje kommun. I Enköping har vi två. Jätteroligt, skrattar Petra Söderlund.

Hur går det?

– Bra, det har blivit en stadigvarande verksamhet. Det är enkelt, vi har öppet en kväll i veckan vid kansliet och några andra dagar. Annars mejlar man oss och vi kommer överens om tid för att låna eller skänka utrustning, säger hon.

Maud Sundqvist i Enköpings rugbyklubb, som sedan 2018 driver Fritidsbanken på Stenfalksgränd, såg inte själv tv-galan. Men hon berättar att många har hört av sig till henne nu dagen efter.

– Bra att lyfta den här idén, säger hon.

Maud Sundqvist berättar om samarbetet med socialpsykiatrin och Återbruket, att källarlokalen på Västerleden inte är optimal med tanke på tillgängligheten, men har många besök.

– Det allra bästa vore ju att finnas nere vid Korsängsfältet. Vi får se hur Fritidsbanken ska organiseras i framtiden.

Är det något särskild utrustning ni vill ha mer av nu när det snart är sportlov?

– Ja, skridskor i stora storlekar, säger Maud Sundqvist.

Fair play-priset

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis. Grundades i Deje 2013.

– Fritidsbanken sätter fokus på aktivitet och miljö, två viktiga områden. Deras verksamhet möjliggör att fler inspireras till ett liv i rörelse på ett hållbart och ekonomiskt sätt, säger Karl Eklöf, vd Stadium Group och prisutdelare av Fair Play-priset.

Fair Play-priset ska tilldelas en individ eller företeelse som genom sitt agerande är förebild och tydligt symboliserar det Fair Play står för. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!