Firar 100 år av udda vänskap och växande moral

Målet är att bli en bättre medmänniska. På köpet ingår en del mystik och hemliga ritualer – liksom bowling, golf och middagar. Snart fyller Odd Fellow i Enköping 100 år.

Odd Fellow har en snittålder på över 60 år men Thomas Yttermark och Lars Modigh framhåller gärna att många yngre ansluter. "Vi har medlemmar från 25 år till 90 år", säger Thomas Yttermark.

Odd Fellow har en snittålder på över 60 år men Thomas Yttermark och Lars Modigh framhåller gärna att många yngre ansluter. "Vi har medlemmar från 25 år till 90 år", säger Thomas Yttermark.

Foto: Fredrik Dahlström

Enköping2023-02-15 12:00

De vittnar om en stark gemenskap och värme. 205 män med en känsla av samhörighet som sipprar ut ur huset på Källgatan och sätter sin prägel på hela stan.

När tidningen hälsar på hos Odd Fellow är logens övermästare Thomas Yttermark på plats, liksom hans föregångare Lars Modigh som nu har titeln tjänstgörande exövermästare. 

undefined
Odd Fellow har en snittålder på över 60 år men Thomas Yttermark och Lars Modigh framhåller gärna att många yngre ansluter. "Vi har medlemmar från 25 år till 90 år", säger Thomas Yttermark.

Nu pågår planeringen inför ett stort jubileum. Den 23 mars firas att 100 år har gått sedan ett antal lokalprofiler med uppfinnaren JP Johansson i spetsen startade logen i Enköping.  

– Vi kommer att ha öppet hus torsdag 23 mars och informera om verksamheten. Och på lördagen 25 mars har vi själva jubileumsfesten. Då börjar vi i kyrkan och delar ut pengar till Kvinnojouren Gertrud, Diakonin, Föreningen Victoria och Majblomman. Vi har samlat in 60 000 kronor och storlogen bidrar med lika mycket, säger Thomas Yttermark. 

undefined
Bardelen en trappa ned. Här arrangeras bland annat torsdagsträffar med ärtsoppa och inbjudna föreläsare.

Den stora villan på Källgatan har stora salar på två plan och en bar i källaren. Medlemmarna kan träffas här flera gånger i månaden. Vid sidan av vanliga möten, cirka 20 om året, med föredragningslistor och omröstningar, pågår även högtidliga gradgivningar.

– Vid invigning och tredje graden bär vi alla frack. Annars är det mörk kostym som gäller, säger Lars Modigh.

Är det viktigt att klä upp sig?

– På 40- och 50-talet var det självklart att alla loger hade frack vid alla tillfällen. Numera gör olika loger olika. Jag tycker att det är trevligt att vi klär upp oss då och då.  Traditionen är viktig för oss. Vill inte ha det som i USA där de sitter i Hawaiiskjortor och shorts på mötena och äter hamburgare, säger Lars och skrattar.

undefined
En trappa upp förvaras regalierna som pryder medlemmarnas frackar vid högtidliga tillfällen som gradgivningar.

Den religiöst och politisk oberoende organisationen Odd Fellow startade i USA på 1800-talet och spred sig över världen, med rötter i äldre tiders skråväsende. Med tiden fick Odd Fellow en extra dimension. Medlemmarna skulle stärka varandras etiska fostran och medmänsklighet, bland annat i form av välgörenhet. 

– Jag tycker att det viktigaste vi gör är att vi utvecklar varandra till bättre människor, etiskt och moraliskt, säger Lars Modigh. 

 Hur kan det gå till?

– Det ligger i våra ritualer och de talar vi inte om.

– Våra valspråk är vänskap, kärlek och sanning och det är saker vi pratar om. Vi diskuterar saker tillsammans, säger Thomas Yttermark.

undefined
Enköpings Odd Fellow-loge heter "Logen nr 94 Ena" och har sin hemvist på Källgatan 23 i centrum. Huset köptes på 1960-talet och hyrs ibland ut till andra organisationer som konferens- och festlokal.

Kring ritualerna finns en viss mystik och så ska det vara, anser de.

– Odd Fellow är ingen hemlig organisation men vi är en sluten organisation. Vi har inga krav på att man ska ha en viss iq eller en viss inkomst eller en viss bakgrund, ingenting sånt. Men det är ingen medborgerlig rättighet att gå med. Man ska vara en rättskaffens människa. 

– Jag vet inte om det har hänt någon gång att någon inte blivit godkänd. Det är ju vi själva som föreslår nya medlemmar, säger Thomas Yttermark. 

undefined
Stans store son JP Johansson var en av grundarna när Odd Fellow fick en loge i Enköping, 23 mars 1923. Vid invigningen anslöt Storsire Wilhelm Laurentz med sitt entourage från Stockholm.

Viktigt är så klart även medlemmarnas informella umgänge. Vid sidan av den själva logeverksamheten har medlemmarna aktiviteter som golf och bowling. En torsdagsklubb arrangeras varje månad, med ärtsoppa och föredrag av inbjudna gäster.

– Man får en gemenskap. Någon kan vara ny i stan men kan plötsligt gå och heja på alla möjliga på gatan.

– Min fru och jag flyttade hit år 1978 och innan jag gick med 1995 kände jag nästan ingen i stan. Jag är före detta officer och hade jobbat i andra städer. För mig blev Odd Fellow som en andra familj, säger Lars Modigh. 

Vad är Odd Fellow?

Vagnsmeden Thomas Wildey startade Odd Fellow år 1819 i Baltimore, USA. Rötterna spåras ännu längre tillbaka, till 1700-talets engelska skråväsende. 

Var namnet "Odd Fellow" kommer ifrån är oklart. En teori är att organisationen skulle ha bildats av män med udda yrken, utanför det normala skråväsendet och därmed i behov av att bygga egna nätverk.

Rebeckagrenen är den kvinnliga delen inom Odd Fellow. I Enköping är de ungefär lika många som männen, men med sina egna sammankomster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!