Emelie Eriksson och Oscar Lönnholm jobbar som vårdbiträden vid Tallgården i Grillby och är två av 34 anställda inom äldreomsorgen i Enköping som ska utbilda sig till undersköterskor via äldreomsorgslyftet.
De har båda många års erfarenhet i jobbet. Oscar började 2016 och Emelie har 20 år inom kommunens omsorg.
– Jag skulle göra något efter skolan, letade i telefonkatalogen och ringde upp en chef inom äldreomsorgen. Två dagar senare började jag jobba i hemtjänsten, minns Emelie som även hunnit jobba inom LSS, psykiatrin och träffpunktsverksamheten.
Genom åren har de fått en hel del intern utbildning på arbetsplatsen.
– Kommunen är jätteduktig på det. Det är utbildningar i HLR, demens, dokumentering, brand... det har varit mycket, säger Emelie.
Att få vidareutbilda sig till undersköterska tycker det har ett stort värde.
– Äldrevården idag ser inte ut som förr, det finns ett brett register av sjukdomar och diagnoser och jag ser fram emot att få studera psykiatri och psykologi, säger Emelie.
– De psykiska ohälsan växer även inom äldrevården, det är andra generationer som kommer dit idag, konstaterar Oscar.
Att ha ett yrkesbevis som undersköterska kan även vara en fördel vid löneförhandlingar.
– Statusen i vårdyrket behöver absolut höjas. Det ska vara något man behöver studera till så rätt person hamnar på rätt plats, det är viktigt när man jobbar med människor. Sen är det även en trygghet att jobba med kolleger som har kompetens, säger Emelie.
Utbildningen är komprimerad. Man läser in kompetensen på ett år, normalt tar det ett och ett halvt år. Hälften av studietiden läggs på betald arbetstid. En validering görs av personalen för att se vilka kunskaper de redan har och vilka ämnen de behöver läsa.
– Jag tror det blir tufft, jag har inte studerat på länge. Men vi har fått väldigt flexibla arbetstider som anpassats till studierna, säger Emelie.
– Det ska bli kul. Det blir nog ett jäkla tryck men jag är taggad och beredd på att de kan bli mycket, säger Oscar.
Camilla Johansson-Eltermann, resultatenhetschef vid Tallgården i Grillby och Trögdshemmet i Lillkyrka, är nöjd med satsningen.
– Det är ett unikt tillfälle att få studera på arbetstid och jag tror att det lyfter medarbetarna och ger en boost till självförtroendet, det är ett kvitto på att man kan. Och det lyfter oss som en bra arbetsgivare, det är inte helt lätt att rekrytera personal idag, säger hon.