De får det allra sista Esonstipendiet

Paddebo kulturförening får det allra sista stipendiet från Stiftelsen Hasse Esons minnesfond.

Hasse Eson i publiken under visningen (2010) av filmen om hans liv.

Hasse Eson i publiken under visningen (2010) av filmen om hans liv.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2021-10-02 13:00

I november i år är det tio år sedan Hasse Eson gick ur tiden. Han var en mycket välkänd och omtyckt kulturprofil och mångsysslare i Enköping.

I samband med Hasse Esons bortgång kontaktade Stig Norling och Kerstin Maurd Hasse Esons familj och frågade om de var med på att starta en minnesfond, som i tio år skulle dela ut stipendier och uppmuntra personer som gör saker i Esons anda. Stiftelsen Hasse Esons minnesfond var född.

Nu har stipendiet delats ut för tionde och sista året. Paddebo kulturförening i Österunda förtjänar i högsta grad en belöning efter många års insatser i kulturlivet, enligt Peter Eriksson som är Hasse Esons äldsta son.

– De har verkligen gjort saker i farsans anda. Det blir sista priset. Sedan är det slut. Vi har sagt från början att vi skulle dela ut det i tio år, berättar Peter Eriksson.

– Det är väldigt roligt att få det här stipendiet och en stor ära så klart, säger Helena Elvidotter Forslund i Paddebo kulturförening.

undefined
Helena Elvidotter Forslund på bild 2014.

Teaterlivet har gått på tomgång under pandemin. Men nyligen, i samband med att Härnevi kyrka återöppnades efter stor renovering, uppförde föreningen "Pictorteatern", en förkortad version av Paddebos "Spelet om Albertus Pictor" från 2009.

– Ett intresse hos oss i föreningen har varit att gräva i historien. Vi gjorde "Slaget vid Gestilren", likaså en föreställning om 1940- och 1950-talet och Albertus Pictor-föreställningen.  Hasse Eson var också intresserad av att ta upp historiska händelser och dramatisera dem, säger Helena Elvidotter Forslund.

Det finns fler paralleller mellan Paddebo och Hasse Eson.

– Många av dem som har varit med i Hasse Esons föreställningar har varit med i våra teatrar också, säger Helena Elvidotter Forslund.

– Jag tycker också att det är väldigt roligt att det var många olika åldrar som var engagerade i Hasse Esons föreställningar. Det var likadant i våra sommarteatrar och föreställningar, säger hon.

undefined
Bild från 2010 från föreställningen "Slaget vid Gestiren", som Paddebo kulturförening satte upp.

Utöver egna produktioner har Paddebo kulturförening även arrangerat en hel del konserter och teaterföreställningar med professionella grupper genom åren.

Färskt i minnet är urpremiären med Daniel Scherp och Kalle Källman om Nils Ferlin och Klarabohemerna, som spelades utomhus bakom bygdegården i Österunda.

Föreningen har faktiskt funnits ända sedan 1995, ursprungligen bildad som en fri teatergrupp i Skellefteå. Efter flytt till Enköping och Paddebo i Österunda blev det en nystart 2002 som Paddebo kulturförening.

Hasse Eson hade många järn i elden i Enköpings kulturliv, som den årliga kulturveckan och julfrukostarna på biblioteket. Han skrev föreställningen Sju dagar som fyllde Vårfrukyrkan med publik, aktörer och stämning, Enköpingskrönikan Enköpingslif, och lustspelet Österkåkar. Det blev också en hel del artiklar, böcker, visor, med mera, med mera.

Eson var även tongivande vid bildandet av Westerlundssällskapet, Jan Fridegårdsällskapet och Enköpings stads hembygdsförening.

Tidigare års Esonstipendiater:

2012: Zandra Sjögren

2013: Åke Nordström och Håkan Wall

2014: Marcus Dannvik

2015: Östen Brinck

2016: Dan Larsson

2017: Isabel Axnér

2018: Stig Hammarstedt

2019: Villberga hembygdsförening och Thomas G W Johansson

2020: Jonas Marmbrandt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!