Runt 90 000 svenskar får blodtransfusioner varje år. Cirka en tredjedel av dessa räddar liv i akuta situatoner. För att kunna behålla nivån att ge blodtransfusioner krävs blodgivare, som ger blod regelbundet.
Men antalet blodgivare minskar och det behövs fler.
– I snitt förlorar vi tio procent blodgivare varje år. Framförallt är det de äldre som försvinner, och då behöver vi hela tiden fylla på med nya, säger Agneta Wendin Holmberg, som är biomedicinsk analytiker vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Blodbussen har funnits i Enköping under veckan, och Håkan Wallin från Enköping är en av dem som är blodgivare.
– Det känns naturligt att göra det. Man kan bara gå till sig själv. Det skulle kännas hemskt att ligga på sjukhus och det inte fanns något blod. Dessutom får man ett meddelande i telefonen när ens blod har använts, och då känns det skönt att kunna hjälpa någon. Jag tycker det är synd att inte fler ger blod, säger Håkan Wallin, som tappades på en påse med cirka en halvliter blod vid tillfället.
Håkan Wallin lämnar blod en gång i kvartalet, och har gjort det sedan han var 18 år.
– Jag har flera jobbarkompisar som lämnar blod, och min pappa gjorde det i 40 år, och det var han som tog med mig första gången. Lämnar man blod har man även koll på sina blodvärden, säger Håkan Wallin.
I Enköping kan man lämna blod hos blodbussen var femte vecka. Trailern som åker runt är Europas största i sitt slag och täcker orter från Edsbyn i Hälsingland ned till Bålsta, men även västerut till Västerås och Arboga. Totalt finns man på ett 30-tal orter regelbundet under året.
Enköping tillhör de orter som håller ett högt snitt. Förra gången blodbussen var på orten kom totalt 247 blodgivare. Under den här veckan har i snitt cirka 60 personer lämnat blod från måndag till och med torsdag.
Tillgången på blod varierar från vecka till vecka. I nuläget råder akut brist på blodgrupperna A-plus, B-minus, AB-plus och AB-minus i Uppsala län.
– Det beror mycket på olyckor och operationer. Händer det stora olyckor så behövs det extra mycket blod. Vi har också samarbete mellan de olika länen, om det saknas någon speciell blodgrupp på ett ställe kan man enkelt få det från ett annat län som har större tillgång till just den blodgruppen, säger Kim Lundin i blodbussen.
För att ge blod måste man ha fyllt 18 år, och i Uppsala län kan man ge blod upp till man är 80 år. Dock måste man vara under 60 år om man ska ge blod första gången. Andra krav är att blodet måste vara fri från smitta, och att man väger över 50 kilo.