”Får hönorna gå ut?”
Det är den stora frågan, konstaterade Per Sandqvist vid Landsberga gård när man invigde det nya hönsstallet på måndagen.
För just ägg från frigående höns, med tillgång till rasthagar utomhus, är det som kunderna frågar efter och som nu blir Landsbergas nisch.
Celebert besök fanns på plats vid invigningen. Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk som äger gården, invigningstalade. Men även gårdens anställda, de som byggt det nya hönsstallet, finansiärer och mång andra deltog.
– Statens fastighetsverk har drygt 3 000 byggnader i Sverige och utomlands men det är sällan vi får följa ett projekt från ax till limpa som här på Landsberga. Det är vi väldigt glada för att vi fått göra och vi vill tacka för ert enorma engagemang i projektet, sade Ingrid Eiken Holmgren vänd till Per och Joakim Sandqvist.
Sen klipptes det blågula band, bjöds på nyvärpta, kokta ägg och rundvandring i packeri, stallar och rasthagar.
Än har hönorna inte flyttat in i det nya hönshuset vid gården. Men i sommar kommer 15 000 hönor att ta plats här och kunna leta mask, beta gräs och sandbada i de stora hagarna utanför stallet.
– De kommer i lastbilar, mellan sju- och åttatusen hönor åt gången så det blir en tuff dag att packa upp alla hönor, konstaterar Per Sandqvist och får svara på frågor från generaldirektören om hur hönsen hittar i hönshuset och rangordnar sig.
Äggproduktionen vid gården sker idag i de nybyggda stallarna i Österunda med plats för 30 000 värphöns. När höns flyttat in även vid Landsberga blir gården den största producenten i Mälardalen av ägg från utehönor.
– Vi började sälja närproducerade ägg redan 2015 och var nog lite föregångare med det fast vi inte fattade det själva. Marknaden var inte riktigt mogen för det då men nu ser vi ett starkt intresse för närproducerade ägg i butik, säger Per Sandqvist.
Helena Silvander från Tillväxtbolaget är en av finansiärerna i projektet med de nya hönsstallen.
– Det här är en stor enskild satsning inom lantbruk, och viktig. Det är fantastiskt att se en så fin och välskött anläggning med ett företag i framkant både vad gäller konsument- och hållbarhetsperspektiv, berömmer Helena Silvander.
Det gamla hönshuset vid Landsberga gård totalförstördes i en brand 2018. Byggnaden var från början en ladugård som uppfördes 1892 av Per och Joakims farfars far, och den var ritad av JP Johansson.