De belyser mäns våld mot kvinnor

Under FN:s dag mot mäns våld mot kvinnor delade Kvinnojouren i Enköping ut information till morgonens resenärer.

Pernilla Janze, Maria Lindholm, Pia Byhlin, Marianne Eriksson och Emma Jernberg delade ut tankeväckande information till pendlare vid Resecentrum.

Pernilla Janze, Maria Lindholm, Pia Byhlin, Marianne Eriksson och Emma Jernberg delade ut tankeväckande information till pendlare vid Resecentrum.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2019-11-25 12:00

I gång- och cykeltunneln vid Resecentrum stod kvinnor från Kvinnojouren under morgontimmarna. De delade ut påsar med information, äpple och godis till pendlarna.

Den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Under dagen lyfts runt om i världen frågan om våld i alla dess former mot kvinnor och flickor. Dagen kallas även för "orange day", då byggnader på många platser lyses upp i orange.

Resenärerna som passerade gruppen från Kvinnojouren på väg till perrongen fick något att tänka på under tågresan. 

Våld mot kvinnor finns i många skepnader: i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord.

Påsarna som Kvinnojouren delade ut gick åt. Bland annat innehåller påsarna små tankekuvert, med tänkvärda diskussionsämnen som man kan ta med sig och kanske diskutera med sina arbetskamrater under fikarasten.

– Jag hoppas att de tar sig tid och läser det som är i påsarna för att det är viktig information, säger Marianne Eriksson.

Enligt FN utsätts 35 procent av alla kvinnor i världen för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.

Emma Jernberg ger ett tänkvärt exempel på hur det står till i Sverige:

– Förra året blev 22 kvinnor mördade i Sverige. Det är nästan två i månaden. Om det skulle vara så att två i månaden dog i tågtrafiken skulle det bli ramaskri, säger hon.

Nämnda 22 mord var fall där kvinnor dödats av en som de levde i en relation med.

Marianne Eriksson i samspråk med en resenär.
Marianne Eriksson i samspråk med en resenär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!