Därför valdes fjärrvärmen bort till nya kommunhuset

Att ansluta nya kommunhuset i Enköping till kommunens fjärrvärmenät har aldrig varit ett alternativ för Skanska. I upphandlingen utlovade bolaget högsta energiklass på bygget och då var en fjärrvärmelösning aldrig aktuell.

Ena Energis vd Torbjörn Claesson tycker att Boverkets klassningsregler är tokiga eftersom de diskvalificerar Ena Energis biobränsle från den högsta energiklassen.

Ena Energis vd Torbjörn Claesson tycker att Boverkets klassningsregler är tokiga eftersom de diskvalificerar Ena Energis biobränsle från den högsta energiklassen.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-09-05 17:00

I Kungsgatan, bara några meter utanför nya kommunhuset, löper Ena Energis fjärrvärmeledningar.

Men när Skanska Sverige gav sig in i den hyresvärdsupphandling som bolaget senare vann, bestämde man sig för att anbudet skulle omfatta ambitiösa miljöcertifieringar. För att få en energieffektiv lösning som uppnådde den högsta energiklassen valde bolaget bergvärme som uppvärmningssystem. 

Det är Boverkets klassingssystem som sätter reglerna för energiklassificeringen av byggnader. I den har inte fjärrvärme den högsta klassningen, bland annat eftersom en del fjärrvärme i landet produceras med hög andel fossila bränslen.

Fjärrvärmen i Ena Energis ledningar kommer dock till 98 procent från biobränsle.

– Vår fjärrvärme är mycket mer miljövänlig än bergvärmen. Och det är både billigare och enklare att ansluta fastigheten, säger Ena Energis vd Torbjörn Claesson.

Även om det numera är Skanska som äger fastigheten och ska hyra ut den färdiga byggnaden till Enköpings kommun tycker han det är synd att kommunen, som äger ett kraftvärmeverk, själv måste välja bort fjärrvärme på grund av "tokiga klassningsregler" som missgynnar kommunens kunder.

– Vi har försökt få till en ändring av klassningssystemet men inte lyckats, säger han.

Skulle kommunhuset kunna anslutas nu?

– Absolut! Kapaciteten finns och ledningarna ligger redan i gatan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!