Virussjukdomen fågelinfluensan har slagit ut flera värphönsbesättningar i landet och äggbristen har varit ett faktum hela våren.
I veckan gapade det tomt på flera butikshyllor i Enköping och så kommer det troligen att se ut en tid framöver.
– Det har varit brist på ägg sedan före påsk, men det här är första veckan vi har helt slut på ägg, säger JohanLundberg, butikschef vid Stora Coop i Enköping.
Ägg är en viktig basvara för kunderna men Johan Lundberg tycker att man har stor förståelse för situationen, de flesta känner till orsaken.
– Vi tar in så mycket ägg vi kan men vi har inget besked om när vi får mer ägg, det handlar ju om djur så det här kan ta tid, säger han.
Även vid Ica Stjärnköp är ägg en bristvara, bara ett fåtal förpackningar står på hyllorna.
– Det är inte tvärstopp på leveranserna men vi har inte så många sorter som vi brukar ha, det är svårt att få tag på ekologiska och närproducerade ägg, säger butikschef Johan Lindblom.
Hos bagaren Fabian Flink på andra sidan Torggatan är inte äggbristen ett problem - ännu.
– Men äggen har blivit dyrare och det kan vara en indikation på att det är en bristvara, säger Fabian Flink.
Inom branschen har han inte märkt någon oro för äggbrist.
– Det har varit brist på andra varor tidigare, som smör och nötter, men det har alltid ordnat sig, konstaterar Fabian Flink.
Vid Willys har butikschef Jaana Berglind fått in helpallar med ägg två dagar i rad och tycker att läget ljusnat.
– Det verkar gå åt rätt håll. Vi har fått ägg varje dag men inte de mängder som vi behöver. Jag har inte varit med om en sådan här stor brist tidigare, säger hon.
Precis som vid de andra butikerna säljer man bara svenska ägg, det är det som kunderna vill ha.
Totalt har en och en halv miljon av Sveriges nio miljoner värphöns slagits ut av fågelinfluensan den här säsongen. Dessutom har 700 000 unghöns också dött i viruset.
– Tappet kommer att fortsätta, jag tror inte vi är tillbaka i full produktion förrän en bit in i nästa år, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetschef vid branschorganisationen Svenska ägg.
Det tar omkring fem månader från ägg till färdig värphöna och även om det är svenska ägg kunderna vill ha börjar vissa packerier nu att importera ägg.
– Kunderna är lojala och ser mervärdena i den svenska djurhållningen, det är vi glada för. Men det kan bli en utmaning för oss att mota ut importen när den svenska produktionen är igång igen, säger Marie Lönneskog Hogstadius.