Därför är polisen så hemlighetsfull vid mord

Polisen är mycket förtegen om arbetet med mordutredningen i Tillinge. Här förklaras varför och vilka metoder polisen har vid mord.

Poliskommissarie Jonas Eronen är presstalesperson i polisregion Mitt.

Poliskommissarie Jonas Eronen är presstalesperson i polisregion Mitt.

Foto: Svetlana P Jansson

Enköping2021-09-02 06:00

På måndagskvällen den 9 augusti hittade en person som var ute på promenad med hunden en död ung man på en åker nära Tillinge kyrka. Polisen larmades och mordutredningen inleddes direkt under kvällen.

Förundersökningen (utredningen) pågår och leds nu av åklagare Thomas Forsberg. Hittills har polisen berättat att en förundersökning pågår och att den avlidne har identifierats, men inga uppgifter om hur mannen dött eller några andra detaljer har släppts.

Poliskommissarie Jonas Eronen, presstalesperson i polisregion Mitt, förklarar hemlighetsfullheten, som även bland annat även gäller då vittnen hörs vid dörrknackningar.

– En gärningsman ska sväva i ovisshet och inte ha kunskap om vad polisen vet och inte vet genom att läsa det i media eller höra talas om det ryktesvägen tills denne plockas in och då kommer det som utredarna har jobbat fram under utredningen att ställas emot honom/henne, berättar Jonas Eronen.

Vilka olika åtgärder görs när man börjar utreda ett mord?

– Vid dödligt våld arbetar polisen efter en särskild handbok, polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott (PUG), som beskriver alla åtgärder som ska genomföras från det brottet kommer till polisens kännedom ända fram till åtal.

Hur viktigt är det att få ”färska” iakttagelser i ett tidigt skede?

– Vid förhör med vittnen strävar polisen efter att förhöra vittnen så nära inpå händelsen som möjligt och innan minnet påverkats av andra intryck eller annan information kring händelsen. En sak utredarna gärna vill undvika är exempelvis att det externt kommunicerats detaljer om händelsen eller att vittnen hunnit prata med andra vittnen och att de utan avsikt tillsammans ”hjälper” varandra att minnas.

I fall av dödligt våld jobbar polisen efter en särskild handbok (PUG), där beskrivs åtgärderna som ska genomföras från start till åtal.

Finns det åtgärder som alltid eller nästan alltid görs?

– Vid den här typen av brott är det viktigt att kraftsamla med resurs och vidta initiala utredningsåtgärder från början, då det är många arbetsuppgifter som ska genomföras samtidigt. En minutiöst noggrann brottsplatsundersökning måste göras av tekniker och kanske specialutbildade hundar, personer som gjort iakttagelser ska förhöras, tips ska tas om hand och dörrknackning ska genomföras. Parallellt med detta ska offret identifieras och kartläggas, förklarar Jonas Eronen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!