– Har varken det kommunala tillgänglighetsrådet, KTR, eller pensionärsrådet, KPR, haft de nya riktlinjerna på remiss trots att de ska vara rådgivande i frågor som rör dem? frågade Magnus Ahlkvist (V), först upp i talarstolen när ärendet togs upp.
Att riktlinjerna inte varit på remiss bekräftades av ordförandena i respektive råd, Jesper Englundh (S) i KTR och Ulrika Ornbrant (C) i KPR. Magnus Ahlkvist yrkade på återremiss.
Ordföranden i tekniska nämnden Tomas Rådkvist beklagade att "något klickat" i hanteringen och instämde i återremissyrkandet. Samma gjorde nämndens vice ordförande Anders Wikman (NE):
– Vi får bakläxa och jag vill lägga till att nämnden ska titta närmare på förändringar i de nya riktlinjerna jämfört med de som gällt sedan 2014. Vad innebär det till exempel att man nu skriver att "ordinerat hjälpmedel som är nödvändigt för själva bilresan" får tas med? Se över det och resten av texten, sade Anders Wikman.
Ingvar Smedlund (M), avslutade debatten om upphävande av de gamla riktlinjerna:
– Vi talar om saker som egentligen inte berörs, nämligen tekniska nämndens beslut i mars om nya riktlinjer för färdtjänst. Men när både ordförande och vice ordförande i talarstolen sagt att man gjort ett dåligt jobb så ska fullmäktige inte skrapa i det såret. Jag yrkar också återremiss.
Annelie Djurklou, ordförande i Funktionsrätt Enköping (f d HSO) är glad över att de nya riktlinjerna nu går tillbaka till tekniska nämnden för bearbetning:
– Hade tekniska nämnden gjort rätt från början och råden med de som är närmast berörda fått komma till tals hade ärendet inte behövt gå upp i fullmäktige och vända.
Färdtjänsttillstånd och riktlinjer ingår i tekniska nämndens och samhällsbyggnadsförvaltningens ansvar. Olika typer av hjälpmedel förskrivs av hjälpmedelscentralen efter kontakt med Kommunrehab. Kommunrehab är vård- och omsorgsnämndens ansvar. Christina Elofsson är enhetschef, hon kände inte till att tekniska nämnden beslutat om nya riktlinjer och reagerar mot formuleringar som gäller bagage:
– Vi ordinerar inte hjälpmedel, vi föreskriver hjälpmedel efter utredning och bedömning. Och "nödvändigt hjälpmedel för själva bilresan" är väl bara rullstol i buss med ramp. Oftare handlar det om hjälpmedel för att röra sig till och från bilen, säger Christina Elofsson.