Det handlar inte om brist på el utan om att det är för trångt i elnätet. Enköping är förstås inte ensamt om problemet med kapacitetsbrist. Men kommunen ligger i Mälardalen där läget är extra ansträngt eftersom många behöver mycket el samtidigt.
– Det är ju allvarligt och skulle kunna få konsekvenser för etableringar i Enköping, säger Peter Book (M).
Som kommunstyrelsens ordförande har han fått ett brev från Martin Höhler, vd för E.ON Energidistribution AB, som äger det lokala elnätet i centrala Enköping. Han understryker det allvarliga läget och flaggar för att större etableringar kan få svårt att få den effekt i elledningarna som behövs. Denna situation kan pågå minst tre år till, i väntan på de förstärkningar som är under planering.
Den nya kraftledning som ska dras mellan Västerås och Hamra i Enköping är en av dessa förstärkningar. Höjningar i spänningsnivån i regionnäten och nya transformatorstationer är andra.
I Enköping är tillväxten stor med nya bostadsområden, industri- och företagsetableringar på gång, och alla ska så småningom anslutas till elnätet. Detta gör att E.ON nu inför principen att bara den som skickar in en formell föranmälan om anslutning kan räkna med att ha en reserverad effekt. Att göra som tidigare, enbart presentera exploateringsplaner och planprogram, räcker inte längre för att vara säker på att få den eleffekt man behöver vid en viss tidpunkt.
– Det är oerhört viktigt att kommunerna har en dialog med oss, så vi kan sätta igång och räkna, säger Lena Berglund, regionchef Nord.
Hon förklarar att bolagen är skyldiga att ansluta alla men att det kan bli frågan om en prioriteringsordning, där den som skickar in sin anmälan först går före.
I sitt brev till kommunen skriver Martin Höhler att det är av största vikt att kommunen skyndar på tillståndsprocesserna som kommer att komma i samband med utbyggnaden av nätet.
Kan kommunen göra det?
– Jag kan inte uttala mig om det i dagsläget, säger Peter Book.
Kan kommunen göra något för att underlätta kapacitetsbristen på något sätt?
– Nej, vi är helt beroende av andra aktörer i denna fråga. Det är ett mycket tufft läge och det är lika tufft för alla. Tyvärr är det ju först 2027 och 2028 som vi kan hoppas på att nya kraftledningen mellan Västerås och Enköping kan vara klar, säger han.