Dags att kickstarta våren

”Växtvärlden är mångfacetterad! Det finns inget som är svart eller vitt”, säger trädgårdsexperten Lena Månsson, innan hon delar med sig av sina odlingstips.

Enköping2019-04-10 15:00

Lena Månsson är en av grundarna till Enköpings trädgårdsmästarutbildning och egentligen är det emot hennes principer att reducera odling till några få tips.

– Jag vill inte bidra till fyrkantiggörande av odlingsvärlden, säger Lena, men gör trots allt ett undantag för EP:s läsare eftersom hon gärna vill inspirera fler att börja odla.

1. Läs på om de växter du är intresserad av, men bli inte avskräckt.

Hitta en balansgång mellan kunskap och att testa dig fram. Kom ihåg att vi alla misslyckas, att det är en del av att odla.

2. Förstå vilken typ av jord du odlar i.

Är det till exempel en tung lerjord får du blanda in organiskt material, exempelvis kompost och täckodla med gräsklipp mm. Tänk långsiktigt, att du ökar mullhalten i jorden för varje säsong.

3. Näringen är viktig.

Vid krukodling är det bäst att gödsla varje gång du vattnar. Gör detta hela säsongen, till frosten kommer, och med låg dos. Oftast lägre än vad som står på förpackningen. Odlar du i markbäddar är det enklare att blanda in näring i fast form i jorden.

4. Ha is i magen!

Läs på noga när, och om, de olika växterna ska förkultiveras inomhus. Kom ihåg att alla växter inte ska sås på en och samma gång.

5. Vatten är livsviktigt!

Efter förra årets torra sommar rekommenderas regntunnor. En kort regnskur kan fylla en 200 liters tunna med avrinning från taket. Täckodling hjälper till att hålla fukten i jorden, samtidigt som det förbättrar jorden på ett naturligt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!