Många Enköpingsbor har varit här på skolavslutning och konsert, men hur många vet vem som har gjort de vackra målningarna, känner till krucifixet från 1200-talet och har koll på att gavlarna till de gamla bänkarna från 1600-talet återvunnits som paneler i koret.
Mia Samuelsson berättar om allt det här, med stor inlevelse och vetgirighet. Hon berättar gärna om detaljer och försöker känna av besökarens bakgrundskunskaper.
– Jag kan alltid lära mig mera. Många gånger har besökarna ett specialintresse och ligger på en helt annan nivå än vad jag själv gör, skrattar hon och berättar att hennes allra första besöksgrupp för fyra år sedan var nunnorna, Mariadöttrarna från Vallby.
Experter på dopfuntar, tyska turister, präster och förbipasserande som vill ha lite stillhet och svalka; bredden på besökarnas bakgrund är stor.
Mia Samuelsson är en av fyra guider som turas om att berätta för spontanbesökare och förbokade grupper om kyrkans nutid och historia.
En dos lokalpatriotism finns med.
– Vet du att Vårfrukyrkan är en av Sveriges fem äldsta kyrkor? Är det inte helt fantastiskt att den ligger här i Enköping, säger hon.
Varje dag, hela sommaren, är 1100-talskyrkan öppen för guidade besök mellan klockan 10 och 18.
Har du tur, är hyfsat rörlig och vill klättra de smala trätrapporna upp till utsiktspunkten nära klockan i tornet har du en vidunderlig utsikt över Enköping och slås av hur grön staden och dess omgivningar är.
Ingår utsikten i varje rundvandring?
– Ja, men bara när vi är flera guider på plats samtidigt. Vi kan inte stänga kyrkan och någon måste vara plats därnere. Men oftast är vi två här, berättar Mia Samuelsson
Är det dåligt väder tar man inte heller upp besökare, av säkerhetsskäl.
Hur var det då med målningarna. Det är väl inte Al...?
– Nej, inte Pictor, men Carl Wilhelm Pettersson har säkert inspirerats.
Albert Målare, Albertus Pictor, är ett vanligt samtalsämne när kyrkomålningar kommer på tal och Mia Samuelsson och de andra som visar runt i kyrkan hänvisar till Härkeberga, Härnevi, Husby-Sjutolft och Österunda, de andra Pictorkyrkorna i närheten.
I grannkommunen Håbo är den tysk-svenske 1400-talsmålaren representerad i Kalmar, Yttergran och Övergrans kyrkor samt i närbelägna Håbo-Tibble.
Har du någon egen favorit i Vårfrukyrkan?
– Det är nog lekskåpet, där barn kan klä ut sig. Det kom på plats efter den senaste renoveringen 2013, säger Mia Samuelsson.