Clownresan i Rwanda ledde till kvinnoprojekt

Ann Hagéus i Hacksta reste med Clowner utan gränser till Rwanda och blev så tagen av landet och människorna att hon startat en förening som ska stödja utbildningsprojekt för kvinnor.

Ann Hagéus i Hacksta brinner för att kunna ge stöd och hjälp till självhjälp till unga kvinnor i Rwanda. Försäljning av tyger och hantverksprodukter hoppas Ann ska ge intäkter till deras utbildning.

Ann Hagéus i Hacksta brinner för att kunna ge stöd och hjälp till självhjälp till unga kvinnor i Rwanda. Försäljning av tyger och hantverksprodukter hoppas Ann ska ge intäkter till deras utbildning.

Foto: Lotta Lille

Enköping2021-02-07 21:00

Det var hösten 2018 som Ann Hagéus och två svenska kollegor kom till Rwanda och inledde samarbete med Rwandan Acrobats, en inhemsk grupp akrobater i staden Gisenyi. TIllsammans uppträdde de i landets sex flyktingläger, och akrobaterna hade också workshops för pojkar. 

– Jag har arbetat med flera organisationer inriktade på mänskliga rättigheter generellt och kvinnors rättigheter mera specifikt, så jag såg till att ordna workshops dit bara tjejer och kvinnor fick komma. Det var härligt att se hur de tog till sig vad vi sa. Eller sa förresten, allt jag kunde säga på deras språk var ja och nej, resten gick med mimik och gester, berättar Ann Hagéus.

Kropp och hälsa har präglat hennes yrkesliv, hon är utbildad kiropraktor, men har också gått cirkusskola i Paris och har varit med i Clowner utan gränsers artistgrupp i sju år. Akrobatik är också viktigt för clowner. Kroppsmedvetenhet genom lek och rörelse är lika mycket som rättvisefrågor en viktig del av hennes liv och personlighet.

Väl hemma i Sverige höll hon kontakt med akrobaterna. Ann Hagéus hade sett den fattigdom som råder i landet, och det omfattade även akrobaterna. Hon sökte möjligheter att hjälpa dem till flera engagemang och ett bättre liv för dem och deras familjer, men också möjligheter att hjälpa unga kvinnor.

– I januari 2020 fick jag kontakt med organisationen Save Generation Organisation (SOG) och Yvette, kvinnan som leder den. Tillsammans har vi sett möjligheter att hjälpa såväl Rwandan Acrobats som unga kvinnor. Två av akrobaterna, den ene av dem är utbildad fysioterapeut och massör, har med vår hjälp öppnat ett kultur- och hälsocenter i Gisenyi, och SOG kommer inom kort att starta ett pilotprojekt med utbildning av kvinnor mellan 16 och 29 år, berättar Ann Hagéus.

Hennes egen roll är att genom den ideella organisation hon bildat, Bahno Neza Sweden, Bahno Neza betyder Lev väl, samarbeta med och ge ekonomiskt stöd till projekten i Gisenyi.

– Målet är att hälsocentret ska bli självförsörjande, vi har kunnat hjälpa till med grundutrustning. Kvinnoprojektet hoppas vi ger själv- och kroppsmedvetande, SOG:s generella mål är att minska tidiga graviditeter, lätta hushållsplikter och ansvar för unga tjejer i familjer där vuxna saknas och att försöka hindra att kvinnor hamnar i sexarbete, säger Ann Hagéus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!