Aldrig tidigare har Ena Energi höjt taxan så mycket.
– Det är jättetråkigt och jag vill att alla ska veta att vi tittar på en massa åtgärder i övrigt för att kunna hålla tillbaka, säger Ena Energis vd Torbjörn Claesson.
För Enköpingsbor i lägenhet med fjärrvärme som värmekälla innebär höjningen cirka en hundralapp i månaden. För en villaägare med 10 000 kilowatts förbrukning om året – cirka 300 kronor i månaden och för den som förbrukar 20 000 kilowatt – 500 kronor.
Orsakerna till den kraftiga höjningen är det allt dyrare bränslepriset. Returträ och trädrester som används för el- och fjärrvärmeproduktionen har sedan 2020 stigit med 270 procent.
Torbjörn Claesson säger att bakgrunden till prisutvecklingen är som en ”perfect storm”.
– Allt har kommit samtidigt, säger han och räknar upp händelser som kriget i Ukraina, ett minskat byggande och renoverande, en minskad tillgång på restprodukter från sågverk och en dålig kronkurs som gör att det bränsle som finns säljs utomlands.
Innan Ryssland invaderade Ukraina stod Ryssland för cirka 30 procent av Europas biobränsleförsörjning. Hela den volymen är nu borta och har inte kunnat ersättas, vilket skapat en stor brist på biobränsle i Europa. Att länder som tidigare importerade rysk gas ställde om och börjat elda med biobränsle istället har dessutom gjort att konkurrensen om biobränslet blivit ännu större än tidigare.
Den el som produceras i kraftvärmeverket säljer Ena Energi på elbörsen. När elpriserna var som högst, för ett år sedan, hoppades bolaget kunna använda intäkterna från elförsäljningen för att kompensera för det dyra bränslet.
– Egentligen hade vi behövt höja taxorna med 14 procent för 2023 men nöjde oss med 6 procent eftersom vi räknade med att kunna fortsätta sälja el till höga priser. Sen föll priserna och efter det har de varit de lägsta nånsin.
Torbjörn Claesson räknar inte med att elen ska rädda ekonomin de närmaste åren. Prognoserna är att elpriset fram till 2027 kommer att ligga på samma nivåer som de gjort under 2023.
– Så ska vi ens klara av att gå jämnt upp behöver vi höja taxorna med 28 procent nästa år, säger han.
Han betonar att man vidtagit de åtgärder man kan för att säkra importen av returträ och pressa priset. En nyanställd bränslestrateg har exempelvis bidragit till att få ner priserna med 8-10 procent.