Chockhöjning av hyran för Westerlundska gymnasiet

Westerlundska gymnasiet har fått en hyreshöjning på nästan fyra miljoner kronor. Rektor Daniel Hellström är förvånad.

Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet, är förvånad över den kraftiga hyreshöjningen.

Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet, är förvånad över den kraftiga hyreshöjningen.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2023-02-10 12:00

Den nya hyresnivån för Westerlundska gymnasiet presenterades i december förra året. Daniel Hellström har ännu inte fått något besked om vad den stora hyreshöjningen beror på.

Den totala hyreshöjningen från 2022 till 2023 för hela Westerlundska gymnasiets alla fastigheteter blev 18 procent. Hyran höjdes från 21 906 740 kronor till 25 812 400 kronor, alltså en höjning med 3 905 660 kronor.

Största höjningen får huvudbyggnaderna på Sandbrogatan (hus D och E) med en 33-procentig ökning av hyran, från 7 373 000 till 9 777 000 kronor.

– Det är väldigt kännbart och ännu dyrare kommer det förstås att bli i nya gymnasiet, men i det fallet vet vi i varje fall varför, säger Daniel Hellström.

undefined
Westerlundska gymnasiet har fått en rejäl hyreshöjning.

Höstterminen 2024 flyttar skolan in i de nya lokalerna som håller på och byggas mellan nuvarande huvudbyggnader och Torggatan. 

– Jag ställer mig frågande till vad som gör att den här skolan, som har stora renoveringsbehov, beläggs med bland de högsta hyreshöjningarna av alla skolor i stan, säger Daniel Hellström.

– Jag förstår att mycket har blivit dyrare, men skulle vilja veta vad som är den stora skillnaden mellan 2022 och 2023. Vad är det som har blivit så mycket dyrare i år, säger han.

Svaret från Jonas Köhler, tillförordnad resultatenhetschef på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, är att det är framförallt energikostnaderna (det vill säga el och fjärrvärme) som har ökat. 

– El och fjärrvärme är den stora potten, berättar Jonas Köhler.

För Westerlundska gymnasiets del handlar den årliga energikostnadsökningen om cirka 1 500 000 kronor. 

Vattenkostnaderna är ett annat exempel på något som också har ökat under det senaste året.

Men även tidigare års faktiska lokalkostnader påverkar om det blir en hyreshöjning. Om de faktiska kostnaderna varit högre än vad internhyran har varit påverkas hyran uppåt.

Det kan även bli en sänkning om de faktiska lokalkostnaderna varit lägre än hyran. 

– Om man ser ett år tillbaka har de en sänkning på tre miljoner på grund av att man rev en del av gymnasiet, förklarar Jonas Köhler.

Reparationer spelar också in. Att det som i det här fallet är gamla hus som ska ersättas medför ökade reparationskostnader.

Man kan inte låta det "förfalla" sista året?

 – Nej, vi har fortfarande allt ifrån arbetsmiljöansvar till höga krav på studiemiljön för eleverna att ta hänsyn till, säger Jonas Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!