Lärarna Anna Tigerstrand och Alexander Sohlman, lärarkandidaten Stefan Cizinsky och rektorn Daniel Hellström på Westerlundska gymnasiet är i högsta grad medvetna om de olika möjligheter och risker som finns med AI-tekniken.
Chattboten Chat GPT kan skriva välformulerade och välstrukturerade uppsatser, rapporter och annat. Med rätt ingångsuppgifter till chattboten kan resultatet både bli så bra att det kan ge högt betyg och göra det svårt för en lärare att avgöra vem som är författaren bakom verket.
Möjligheterna till fusk finns givetvis där. Skolverket avråder därför lärare från att dela ut betygsgrundande inlämningsuppgifter till elever, om läraren inte kan säkerställa tillförlitligheten i innehållet.
– Det här är svårt. Det är alltid så att vi är tvåa på bollen i en del sammanhang, säger Daniel Hellström som tror att lärare kan få svårt att ge elever rena inlämningsuppgifter i fortsättningen.
Den elev som blir upptäckt med att fuska får utstå en disciplinär åtgärd. Första gången får man en varning. Det kan även bli en varning för andra överträdelser. Den som har en varning och ertappas med att fuska stängs av.
– Att vilseleda den som ska bedöma en är en styggelse och något som vi måste vara stränga mot, säger Daniel Hellström.
Men det är inte kört för den som fuskar med en uppgift. Fusk får nämligen inte påverka betyget, utan man har chansen att visa sina kunskaper vid ett nytt tillfälle.
I egenskap av rektor möter Daniel Hellström fuskarna. Han kan konstatera att fusket inte har ökat och att de allra flesta som ertappas blir det en enda gång.
Anna Tigerstrand, som undervisar i samhällskunskap och religion, berättar att hon är mån om att ge eleverna arbetsuppgifter som de klarar av att genomföra på skoltid i skolan.
– Generellt tror jag att allt färre har uppgifter som ska göras hemma, säger hon.
– Det största problemet vi har på natur är elever som är väldigt stressade. Vi har elever som knappt sover, säger Anna Tigerstrand.
– Ja och vi har även elever som kanske inte ens får plugga hemma. De förväntas utföra andra uppgifter när de är hemma, säger Daniel Hellström.
Alexander Sohlman, som undervisar i filosofi och religion, och Stefan Cizinsky, lärarkandidat i samhällskunskap och filosofi, ser många framtida möjligheter med chattboten. De ser att den kan användas som undervisningsverktyg och rätt använd kan den fungera som en sorts studiecoach.