530 miljoner skulle nya Westerlundska fått kosta från början.
Men kriget i Ukraina gjorde att materialkostnaderna ökade mer än avtalat för byggentreprenören. I kontraktet mellan Enköpings kommun och Peab fanns en så kallad force majeur-klausul som gör det möjligt för entreprenören att få ersättning för kostnader som kan hänföras till en "onormal prisutveckling".
Under året har kommunen förhandlat om beloppet med Peab och det har varit svårigheter att komma överens. Nyligen kom parterna dock fram till en tänkbar överenskommelse. Men för att kunna slå fast en sådan måste kommunfullmäktige besluta om en utökning av investeringsramen för projektet.
På torsdag ska politikerna i tekniska nämnden först ta ställning till budet, sedan går ärendet vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige.
Summan som parterna enats om är 28 miljoner, vilket framgår i förslaget till tekniska nämnden. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att ersättningen är skälig, särskilt som man i sina egna investeringsprojekt som rör lokalförsörjning har noterat en mycket högre prisutveckling. Man konstaterar också att skillnaden mellan en normal prisutveckling och prisutvecklingen enligt byggprisindex i projektet ligger på cirka 36 miljoner.
Två saker som legat till grund för summan man nu kommit överens om är att Peab ska ta risken för normala prishöjningar och att kommunen inte ska täcka upp för Peabs minskade vinstmarginal.
I förslaget till politikerna pekar förvaltningen på risken att Konkurrensverket ansöker om en så kallad upphandlingsskadeavgift om överenskommelsen skrivs på. Det myndigheten då kan vända sig emot är att kommunen ändrat förutsättningarna i upphandlingen efter det att entreprenören tilldelats kontraktet. En upphandlingsskadeavgift kan som mest uppgå till 20 miljoner.
Skulle Enköpings kommun inte gå med på överenskommelsen finns en annan risk, att Peab drar kravet vidare till domstol. Kostnaderna för en sådan process kan då också tillkomma. Förlorar kommunen den ska även motpartens rättegångskostnader betalas.
Utifrån den ursprungliga budgeten har gymnasiets hyreskostnad satts till 32 miljoner per år. Hyran kommer inte att behöva höjas om överenskommelsen slås fast, beroende på att vissa driftskostnader bedöms bli lägre än man räknat med tidigare.