Bristande trafikkunskaper oroar polisen

Många har åsikter om Enköpingsbornas kunskaper om trafikregler. Polis och trafikplanerare skulle gärna se att kunskaperna blir bättre bland såväl barn som vuxna.

Cyklister har inte företräde för bilar på cykelpassager understryker områdespolisen Richard Hedström och Oscar Forss, trafikplanerare vid kommunen. Undantaget är om man går av och leder cykeln.

Cyklister har inte företräde för bilar på cykelpassager understryker områdespolisen Richard Hedström och Oscar Forss, trafikplanerare vid kommunen. Undantaget är om man går av och leder cykeln.

Foto: Lotta Lille

Enköping2020-09-06 06:04

Får man cykla på Stora Torget, vad gäller för elsparkcyklar och elrullstolar och på vilken sida ska den som går hålla sig på gång- och cykelbanor? Frågorna, och åsikterna, om vad som gäller för trafikanter av olika slag i Enköping är många, och mer eller mindre trötta, alternativt arga, kommentarer framförs i olika forum.

EP tog hjälp av områdespolisen Richard Hedström och kommunens trafikplanerare Oscar Forss för att få besked om vad som gäller enligt Trafikförordning och lokala trafikföreskrifter. Det de två samt Richard Hedströms kollega Christoffer med specialintresse för trafikfrågor, är eniga om är att utbildning är vad som verkligen behövs, av såväl barn som vuxna:

– Under de två år jag varit områdespolis har mig veterligt inga trafikdagar ordnats i skolorna, som var vanligt tidigare. Från polisen kan vi i mån av tid delta och berätta om trafikregler och saker som hur cyklar måste vara utrustade, om hjälmtvång och om man får skjutsa på cykel, säger Richard Hedström.

Stora Torget och det som sommartid är gågata på nedre Kungsgatan är platser som återkommer i mer eller mindre upprörda kommentarer från allmänheten:

– Det är tillåtet att cykla på såväl torg som gågata, men cyklister måste visa hänsyn, hålla låg fart och ge företräde för gående, säger Richard Hedström.

Det är tillåtet att köra motordrivna fordon på gågator också, men det gäller varuleveranser eller transport av boende till eller från adress på gågatan. Däremot är det inte tillåtet att köra bil mot skylt som förbjuder motortrafik. Richard Hedström tittar snett efter en bilist som kör från Kungsgatan via Källgatan och in på Stora Torgets parkering:

– Några chansar för att slippa köra runt, men det är absolut inte tillåtet. Det blir ett antal hundra kronor i böter.

Bilisten slipper undan den här gången. Oscar Forss och de två poliserna går i stället till korsningen Torggatan-Fjärdhundragatan och en av cykelpassagerna markerad med zebrastreck för gående och vita fyrkanter som gräns för cyklister:

– Cyklister har inte företräde vid cykelpassager, om de inte går av cykeln och leder den, då räknas de som fotgängare, förklarar Oscar Forss.

Richard Hedström berättar hur han sett cyklister hoppa av i farten vid cykelpassager när en bil varit helt nära, för att på så sätt kräva företräde:

– Bilisten måste självklart ha en chans att stanna, och ett sånt beteende kan orsaka olyckor. Samarbete krävs i alla trafiksituationer och det är viktigt att komma ihåg att alla trafikanter i första hand har skyldigheter, inte rättigheter, säger Richard Hedström.

Vad som gäller för elsparkcyklar och -rullstolar förklarar Christoffer:

– Elsparkcyklar som inte går fortare än 20 kilometer i timmen, räknas som cyklar. Samma gäller för segways och liknande. Elrullstolar däremot är gånghjälpmedel och får köras på trottoarer.

Till hjälp för Enköpings gång- och cykeltrafikanter är skyltar, plattor eller streck som visar var de ska hålla till på gemensamma gc-banor. Om banorna delas utan markeringar ska fotgängare alltid hålla till vänster, cyklister till höger:

– Vi vet att det finns gc-banor och korsningar som inte är bra, och planerar för ombyggnad till exempel vid Prästgårdstullen, men det tar tid. Men trafikregler kan man lära sig mera om redan nu. Jag rekommenderar de filmer som NTF Öst gjort och som ligger på Youtube, säger Oscar Forss.

Kom ihåg att ...

Vägtrafikant är en trafikant på väg, även cyklister och gångtrafikanter. 

Trafikanten skall visa särskild hänsyn mot barn, äldre, skolpatruller och personer som det framgår har ett funktionshinder eller en sjukdom som är till hinder för dem i trafiken.

En trafikant skall uppträda så att han eller hon inte i onödan hindrar eller stör annan trafik.

En trafikant ska följa anvisningar för trafiken som meddelas genom ett vägmärke, en vägmarkering, en trafiksignal, en ljussignal eller tecken av en vakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!