Bristande rutiner ändras efter storbranden

Vattenbrist, sviktande beredskap vid huvudbrandstationen och utebliven kontroll av brandfordon skapade problem under insatsen vid Härkebergabranden.

Vid storbranden i Härkeberga totalförstördes två byggnader men räddningstjänsten kunde stoppa branden från att spridas till ridhuset strax intill.

Vid storbranden i Härkeberga totalförstördes två byggnader men räddningstjänsten kunde stoppa branden från att spridas till ridhuset strax intill.

Foto: Maria Hedenlund /arkiv

Enköping2020-11-30 06:00

Insatsutvärderingen efter den stora branden i Härkeberga i början av september visar på flera brister i räddningstjänstens organisation och rutiner. 

Ett kritiskt läge uppstod i vattentillgången redan i inledningen då pumpen till en av de först anlända släckbilarna inte fungerade. Tillgång till vatten var under hela släckningen ett problem. Släckningsledningen valde att fylla tankbilar från en uttagspost i Örsundsbro, vilket ledde till tryckfall i ledningsnätet och att en del abonnenter tidvis blev utan vatten.

Avlösningen av personal och enheter från Håbo och Enköping vid brandplatsen ledde till att huvudstationen under drygt två timmar under sen eftermiddag var bemannad med bara två personer som större delen av tiden saknade en fungerande släckbil. 

Den fallerande pumpen i släckbilen visade sig under utredningen bero på att man inte gjort en fullständig funktionskontroll av fordonet efter en verkstadsgenomgång några dagar före branden.

En förbättring som utredningen föreslår är att en säker rutin införs för hur fordon kontrolleras efter att ha varit på verkstad.

Rickard Westning, chef för Räddningstjänsten Enköping-Håbo:

– Varje insats är unik och kräver delvis unika lösningar. Den brist vi tar på störst allvar är den fallerande pumpen på släckbilen, det får inte upprepas.

Utredningen föreslår också att en strategi utarbetas för vattenförsörjning under insatser. I den bör digitala brandpostkartor i alla fordon ingå, liksom spridd kunskap om var fyllnadsbrandposter finns i Enköpings centralort och om att VA-avdelningen upprepade gånger påtalat att det är olämpligt att ta ut stora mängder vatten ur nätet i Örsundsbro.

Räddningscentralen (RC) leder insatser i Uppsala, Stockholms och Gotlands län och har rutiner för avlösning under insatser som gör att de kan planera och fördela hur enheter avlöser varandra. I Härkeberga gick bara halva arbetsstyrkan av sitt pass på eftermiddagen, vilket ledde till en improviserad lösning på plats och till att huvudstationen i Enköping kunde stå i princip tom under en period.

– Det är förstås bättre att låta RC göra sitt jobb, och utredningar är till för att hjälpa oss bli bättre så att vattenförsörjning och avlösning fungerar utan friktion. Viktigt är ändå att konstaterade brister inte påverkade resultatet i Härkeberga, säger Rickard Westning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!