Brist på personal – ny utmaning för restaurangerna

Det är brist på restaurangpersonal och flera restauranger i Enköping har svårt att rekrytera både kockar och serveringspersonal.

”Det är svårt att rekrytera personal både till köket och till serveringen, det har varit en tuff sommar” konstaterar Britt-Marie Beckman vid restaurang Bombance i Enköping.

”Det är svårt att rekrytera personal både till köket och till serveringen, det har varit en tuff sommar” konstaterar Britt-Marie Beckman vid restaurang Bombance i Enköping.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-08-08 06:00

Bristen på personal inom restaurangbranschen märks över hela landet.

– Det beror troligen på att många restauranger permitterade personal under pandemin. Man lämnade branschen för andra jobb och har inte återvänt efter pandemin, säger Johan Mattsson, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Uppsala län.

Både restaurang Bombance och Statthörnan har tvingats stänga vid några tillfällen i sommar i brist på personal.

– Det är alltid tråkigt att behöva stänga under ordinarie öppettider, det hände aldrig före pandemin, säger Britt-Marie Beckman som driver Bombance tillsammans med maken Johan.

Nu söker de två kockar och en servitris, helst med erfarenhet. 

– Vi har en a la carte meny där vi lagar allt från grunden och det är ett högt tempo, det behövs erfarenhet både som kock och i serveringen, säger Britt-Marie.

Får man inte tag på personal finns risk att man tvingas dra ner på öppettiderna.

Även vid Statthörnan märker man av att det är svårt att rekrytera.

– Vi behöver en kock och serveringspersonal söker vi alltid, säger Tiina Pöllupüü vid restaurangen som har ett tiotal anställda.

Nu jobbar Johan Aykal, som äger restaurangen, själv som kock alla dagar i veckan.

– Och vi har väldigt bra personal som ställer upp när det behövs, men man vill inte utnyttja det för mycket, säger Tiina.

Anders Thool, som driver puben The Players Inn, har däremot inte haft några problem med rekrytering.

– Det beror delvis på att vi bara har öppet kvällstid och både jag och min fru arbetar i verksamheten. Sen har vi en kock och en person i restaurangen, det är lättskött, säger han.

Han har lång erfarenhet i branschen, 45 år, bland annat från restauranger i Stockholm, och menar att det generellt är en tuff attityd mot de anställda.

– Tidigare behandlades personalen inte alltid så schysst och det får man lida för idag. Man måste ta hand om dem som jobbar för en. Sen är det många som går över till köken i skolor och äldreboenden, det är bättre arbetstider där, säger Anders Thool.

Framför allt är det erfaren personal som det är brist på.

– Vi har bland annat uppmärksammat det genom en arbetsmarknadutbildning för kockar, säger Johan Mattsson vid Arbetsförmedlingen.

Kockutbildningen finns bland annat i Västerås och är 45 veckor lång inklusive praktik.

– Generellt finns det mycket jobb inom restaurangnäringen, det är ett bra yrke att utbilda sig inom, säger Johan Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!