Brist på bostäder för de med funktionsvariation

Enköpings kommun rapporterar ett underskott på antalet bostäder för de medborgarna i kommunen med funktionsvariation, visar uppgifter från Boverket.

Barbara Lundgren är tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Barbara Lundgren är tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Foto: Bilbo Göransson

Enköping2020-07-28 21:04

– Vi kan inte se att vi har platser för att fylla det behov som finns i kommunen de närmaste två åren, säger Barbara Lundgren på Enköpings kommun. 

Enköping är inte ensamma. Mer än hälften av Sveriges 273 kommuner har brist på bostäder för funktionsvarierade, enligt en undersökning från Boverket. Det var Hem och Hyra först med att rapportera.

– LSS-bostäder tar tid att bygga och kommunen kan bara göra en uppskattning av behovet baserat på vilka unga som bor i kommunen som kan tänkas behöva en LSS-placering när de flyttar hemifrån, säger Barbara Lundgren.

Antalet bostäder för funktionsvarierade är svårt att planera eftersom kommunen ska tillgodose behovet på tre månader, enligt Lagen om Stöd och Service för vissa funktionshindrade, LSS.

– Om en biståndshandläggare vet att en person i kommunen kan behöva en LSS-placering när de fyller 20 eller 21 ungefär, då vet vi ju det några år i förväg. Men om det är någon som flyttar hit eller råkar ut för en olycka och efter det behöver en anpassad bostad enligt LSS är det svårare att förutse, säger Barbara Lundgren.

Enköping kommer inte ha åtgärdat bostadsproblemet de närmaste två åren, men att det ska vara löst 2025.

– Det tar strax över två år att bygga ett nytt LSS-boende, uppskattningsvis, så därför tror vi att det inte kommer vara löst innan dess, säger Barbara Lundgren.

Hur löser man LSS-bostadsbristen tills dess?

– Det vanligaste är att man köper platser i andra kommuner, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!