En timmes brand i Himlabacken gynnar udda arter

Tät brandrök steg upp över Gröngarn på måndagen och räddningstjänsten var på plats.

En naturvårdsbränning gjordes i Himlabacken på Gröngarnsåsen på måndagsförmiddagen. Genom att bränna bort gammalt gräs skapar man sandiga ytor i backen vilket gynnar olika arter av växter och insekter.

En naturvårdsbränning gjordes i Himlabacken på Gröngarnsåsen på måndagsförmiddagen. Genom att bränna bort gammalt gräs skapar man sandiga ytor i backen vilket gynnar olika arter av växter och insekter.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-05-08 17:00

Det brann rejält och röken steg upp tjock och vit över Gröngarnsåsen på måndagsförmiddagen när kommunen gjorde en planerad naturvårdsbränning i Himlabacken.

Räddningstjänsten fanns på plats med brandbil och tre man, men bara för att serva om behov uppstod.

undefined
"I bästa fall skullevi ha bränt lite tidigare, det är lite för grönt nu, men det är otroligt skönt att vi fått med oss räddningstjänsten", säger Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare på Enköpings kommun, som startar elden.

– De kan sköta det själva med vattenkannor, det här är inget vi gör normalt. Kommunen gör det med hög säkerhet men vi har en bra dialog och hjälps åt, säger räddningsledare Hans Granholm som står överst i Himlabacken och blickar ner över området som ska brännas.

Han ser inga direkta risker med dagens bränning, vädret är bra med tanke på temperatur och vind, det kommer inte att ryka för mycket över bostäderna vid Gröngarn eller vid lasarettet då vinden för upp röken högt i luften.

Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare på Enköpings kommun, har med sig sju medarbetare från park- och naturenheten och tillsammans börjar de bränna backen uppifrån toppen och ner mot Dyarna.

undefined
Hela den branta slänten i Himlabacken ner mot Dyarna brändes av i naturvårdande syfte.

De finaste bestånden av backsippor i slänten är vattnade och ska skyddas med krattor.

– Det kommer snart att grönska här igen, om några veckor, konstaterar Pär-Ola.

Bränningen ska följas upp av kommunen, backsipporna räknades förra året så man har jämförelsematerial. Men det tar två-tre år innan man ser skillnaden.

undefined
"Det här gick bra, vi är väldigt nöjda" säger Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare på Enköpings kommun, och Hans Granholm från räddningstjänsten, som båda hade god koll på bränningen.

Efter knappt en timme har det mesta fjolårsgräsets bränts av i backen och både räddningstjänsten och kommunens personal är nöjda.

– På sikt får vi fler backsippor, insekter och vildbin här, och kanske helt nya arter, säger Pär-Ola Borgestig.

undefined
Röken från naturvårdsbränningen var stundtals tjock och syntes över Enköping..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!