– För mig är det här med beröm godkänt. Vi hade inte kunnat hantera det på ett så mycket bättre sätt, säger Westerlundska gymnasiets tillförordnade rektor Daniel Hellström.
Granskningen omfattar bland annat hur distansundervisningen under vårterminen fungerade. För att minska risken för smittspridning fick landets gymnasieskolor stänga för undervisning på plats i mitten av mars. I stället blev det distansundervisning terminen ut.
Skolinspektionen har intervjuat elever från både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Eleverna upplevde att distansundervisningen innebar att de fick fler skoluppgifter men i en sämre arbetsmiljö. De har även beskrivit hur en del moment som skulle ha varit praktiska i stället blev skrivuppgifter, och att många kände press.
Rektorn har beskrivit att skolledningen löpande har stämt av hur distansundervisningen har fungerat. Lärarna har även gjort utvärderingar med elever och kollegor om hur det fungerade under våren. Till det kommer skolans inarbetade resultatuppföljningssystem.
– Det är svårt att bedriva studier på distans för den stora massan. Alla har gjort ett fantastiskt bra jobb med att lotsa verksamheten genom den här komplicerade situationen, men det är klart att elever har blivit drabbade av situationen med distansundervisning, säger han.
Under vårterminen skickade skolan ut brev till eleverna där de uppmuntrades till att ta promenader, regelbundna pauser och att äta lunch tillsammans på distans.
Även skolans insatser i nuläget, med coronahanteringen när studierna sker i skolan, har granskats av inspektionen. Det finns handsprit och eleverna påminns om att håll avstånd och tvätta händerna. Fysiska åtgärder, som att flytta och sprida ut skåp och att elever uppmanas vara ute på rasterna, är också genomförda.
Enligt de intervjuade eleverna är det dock svårt att komma ihåg att hålla avstånd på rasterna.
– Vi måste nog tjata hål i huvudet på varandra för att påminna om vad som gäller, tror Daniel Hellström.
Ännu så länge vistas eleverna utomhus mycket, men han har noterat att många elever drar sig till kafeterian och allmänna utrymmen på sin raster.
– Hur blir det sedan när temperaturen sjunker och regnet faller?
Det blir lätt trångt i matsalen, trots åtgärder. Skolledningen har sett över möjligheten att anställa personal för att kunna servera lunch i annan del av skolan, men har hittills inte hittat någon lämplig lösning.