Nu släpps "Enköpings sjuttiotal" – en skatt med bilder

Stig Hammarstedts tredje bok med bilder från Enköping är här. "Enköpings sjuttiotal" bjuder både på igenkänning och överraskning.

Anna Lindh i egenskap av reporter för EP på Pizzeria Pepparroten 1976.

Anna Lindh i egenskap av reporter för EP på Pizzeria Pepparroten 1976.

Foto: Rune Åhlén

Enköping2022-11-03 05:00
undefined
Hela Sverige och Enköping står stilla när Ingemar Stenmark susar ned för backarna. Radio- och TV-avdelningen på Paus 1976.

Boken slår an nostalgiska strängar hos läsaren. Men man behöver inte ha varit del av Enköpings 1970-tal för att uppskatta bilderna. Man behöver inte ens ha varit född på 1970-talet för det. Det kan konstateras efter djupstudier på yngre personers reaktioner av boken.

Först kom "Enköpings sextiotal" och sedan femtiotalaren av Stig Hammarstedt. Uppföljaren med garanterat mycket utsvängda jeans och polisonger släpps 19 november. En utställning med bilderna öppnar samma dag på Enköpings museum. En vecka senare blir det nostalgifest om sjuttiotalet och boken på Cinema, en kväll med många minnen och medverkan av profiler från sjuttiotalets Enköping.

undefined
Mellanölet försvinner och Rune Andersson har laddat upp med de sista backarna i Pripps depå i Romberga 1977. Backarna kommer snabbt att sälja slut.

Stig Hammarstedt har till nästan hundra procent hämtat bilderna från Enköpings-Postens arkiv. Det är tidningens fotografer från epoken, framförallt Stig Norling och Björn Lundberg, som har bidragit. Även författaren själv medverkar med fotografier, men han har definitivt inte haft något emot att välja ut andras bilder till boken.

– Det är lika roligt att hålla på med andras bilder som sina egna, säger Stig Hammarstedt.

undefined
Bussterminalen 1971. Raggarna i Enköping saknar ett eget ställe men kommer om ett antal år att inta gamla Folkets Park som döps till Motorgården.

Boken är fylld med tidsmarkörer. Jeans har en självklar del av sjuttiotalet. Goldinagänget var nöjeskungar i Enköping. Gänget bestod av Allan Andersson, som drev klädbutiken (eller boutiquen som den benämndes) Goldina där jeansen som gällde såldes, Jan Hardenborg, sedermera arkitekt, och Ulf Bäärnhielm, som blev lantmästare. Goldinagängets historia berättas av Göran Lundberg i boken.

Bilderna är huvudsaken och har en långt större betydelse än orden i den här boken.

– Boken bygger på bra bilder. Jag hittade till exempel en bild på Anna Lindh när hon jobbade som reporter på EP och bakade pizza på Pepparroten, berättar Stig Hammarstedt.

undefined
Vild strejk utbryter på Bahco Ventilation och Hamnverken 1974.

Det var som en följd av fotografen Hammarstedts jakt i Enköpings-Postens arkiv efter negativet till den bästa bild han någonsin tagit som hela bokserien föddes. Han letade efter bilden som han tog när regementet P1 la ner i Enköping. Det var då han fick syn på många bra bilder från sextiotalet, vilket ledde till den boken och fortsättningen. Bilden från P1-nedläggningen finns för övrigt med i sjuttiotalsboken – och den sticker ut.

– Sex flyttkartonger med negativ har jag gått igenom för att inte missa en bra bild till boken.

Men någon åttiotalsbok om Enköping blir det inte, i varje fall inte av Stig Hammarstedt.

– Nu är jag nöjd. Det får vara nog.

undefined
Stig Hammarstedt med boken "Enköpings sjuttiotal". Bilden är tagen på samma ställe, Joar Blå och biblioteket, som bokens omslagsbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!