Många verksamheter inom vården bygger på övertidsarbete och att de anställda ställer upp när arbetsgivaren ringer dem på ledig tid.
Men det sliter på de anställda, det märker Pia Engman Liceno, röntgensjuksköterska vid Lasarettet i Enköping som jobbar som fackligt förtroendevald och som möter medlemmarna i Vårdförbundet.
– Jag har många medlemsärenden med folk i utmattning och depression på grund av en problematisk arbetsmiljö. Det finns en etisk stress, man känner att man behöver ställa upp om man blir inringd även om man är febrig och snuvig. Man tar en Alvedon och går till jobbet för man vet att kollegerna har det tufft. Det är inte bra, varken för de anställda eller patienterna, säger Pia Engman Liceno.
Det Vårdförbundet nu bland annat strider om gäller att verksamheterna ska kunna drivas med befintliga resurser. Att personalen inte ska behöva ta av sin lediga tid för att vården ska fungera, och att de ska få tillräckligt med tid mellan arbetspassen för återhämtning.
Men så fungerar det inte riktigt idag. Och det riskerar enligt Vårdförbundet att gå ut över både de anställda och patienternas hälsa.
– Det är absolut farligt för vården när man tar av våra resurser, vår hälsa, för att det ska fungera. Vi behöver vara fokuserade både fysiskt och psykiskt i mötet med patienterna annars finns det risk för missta och det tullar på patientsäkerheten, säger Pia Engman Liceno.
Emily Holm är också röntgensjuksköterska vid Lasarettet i Enköping. Hon arbetar mycket övertid och blir ofta inringd när hon har beredskapspass. Då har hon jobbat mellan 12.30 och 22.00, ofta längre, och har sen sovande jour i hemmet.
– Många tror att vi får betalt för att sova hemma, men ibland blir jag inringd två gånger per natt på ett beredskapspass. Man blir jättetrött och det finns risk att man gör fel i arbetet, det är för lite personal, säger Emily.
Det som framför allt behövs menar de är lägre veckoarbetstider för heltidstjänster och högre ob-ersättning. Och utökad bemanning.
– Man måste planera verksamheten så det finns folk att ta av, det ska inte hänga på dem som redan är på plats. Det är inte mitt ansvar som arbetstagare att ordna upp kaoset, arbetsgivaren måste planera och driva verksamheten framåt med exempelvis bra scheman. Jag tror inte att de gör det här medvetet men indirekt lägger de över ansvaret på oss anställda, säger Pia Engman Liceno.