Vårdförbundets övertidsblockad har snart pågått i en månad. Övertidsblockaden som inleddes den 25 april för över 60 000 personer, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, fortsätter. Under tisdagen valde facket att dessutom ta ut cirka 2 000 av sina medlemmar i strejk.
Strejken det varslas om inleds den 4 juni. Den rör Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten och omfattar bland annat stora sjukhus som Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset.
Övertid- och mertidsblockaden kommer ligga kvar i övriga regioner, även om Vårdförbundet hittills inte helt nöjda med resultatet av blockaden.
Vilka konsekvenser kan du se?
– Blockaden blottlägger ytterligare bemanningsproblematik som finns. Medlemmarna får hugga i ytterligare när vissa avdelningar väljer att gå kort istället för att ta in bemanning. Arbetsgivaren skyller på att det kostar mycket pengar, men ja det gör sjukdom också, och vi måste tänka långsiktigt. Så konsekvensen blir en ökad arbetsbelastning där arbetsgivaren väljer att inte förbereda en dräglig arbetsmiljö, trots blockaden, säger Kristian Hjertén, vårdförbundets ordförande avdelning Uppsala.
På Lasarettet i Enköping berättar Per Andersson, sjukhusdirektör, att det skett samarbete mellan några enheter bemanningsmässigt, för att reducera risken för skyddsarbete:
– Det är ett par enheter som har samlokaliserat redan i veckan och sen ett par enheter till på helgen, för att göra det lite bättre med gemensam bemanning. Men det har varit en hel del schemaarbete för våra chefer med omplanering. Det har varit några skyddsarbeten men inte så jättemånga och de har varit av mestadels kortare karaktär, 15 till 20 minuter.
Lasarettet har fått ställa in några operationer under en dag, som inte var akuta.
– Vi försöker göra alla patientbesök, behandlingar och sådant som är inbokat. Men det kräver ju extra mycket arbete av våra chefer och lite flexibilitet från våra medarbetare också, berättar Per Andersson.
På lasarettet har inte tagits in mer hyrpersonal med anledning av konflikten, utan det är samma nivå som innan.
– Det kräver ju mer arbetsinsats och större flexibilitet av personalen på många sätt och det är en del av arbetsinsatsen, så det blir en ökad arbetsbelastning för vissa funktioner.
Vårdförbundet menar att det fortfarande är en väldigt pressad vård och att det är svårt att få ihop grundbemanningen. Facken tycker att arbetsgivarna har haft gott om tid för att förbereda sedan de blev varslade.
– Egentligen flera år på sig att bemanna upp. Men det ser vi inte att de har gjort tillräckligt mycket för att få ner arbetsbelastningen. Den är fortsatt hög och vi hör att det är fortsatt problem med för lite personal. Det är för mycket belastning på var och en som jobbar, säger Kristian Hjertén, vårdförbundets ordförande avdelning Uppsala.
Har blockaden gett något positivt?
– Ja, det har vi sett. Det är jättemånga nu som insett att jag vill ju ha min lunchrast och vill kunna gå hem vid dagens slut, säger Kristian Hjertén.