Stefanel Sak berättar att hon valde mellan det naturvetenskapliga och det estetiska programmet när hon skulle söka till Westerlundska gymnasiet i Enköping. Valet föll till slut på estet och det har hon inte ångrat.
– Jag tänker bli arkitekt eller advokat, säger hon.
Arvid Andersson och Stefanel Sak går i första årskursen på estetiska programmet. De är en del i en nystart för programmet. Till förra läsåret hade Westerlundska antagningsstopp till estet på grund av för få sökande. Det innebär att en årskurs saknas på skolan och att det inte går några esteter i tvåan.
Stefanel kommer att välja profilen estet plus med moderna språk och matematik. Även Arvid har tänkt välja den profilen.
– Jag får betyg i något som jag tycker är kul, säger Arvid som liksom Stefanel tycker att det känns smart ur konkurrenssynpunkt när man ska söka in till högskola och får räkna in sitt stora intresse (musiken) i gymnasiebetyget.
Det finns även profilerna musik- och mediaproduktion samt musik management att välja på inom det estetiska programmet på Westerlundska. Samtliga tre profiler ger högskolebehörighet och har musikinriktning i grunden.
Stefanel har sång som sitt huvudinstrument medan Arvid har akustisk gitarr. För närvarande övar ettorna och treorna för fullt inför den här veckans konsert på Joar Blå tillsammans med Entréskolan, Kulturskolan och Korsängsskolan.
Senare under hösten kommer estetettorna att åka ut på en intensiv konsertturné till flera skolor. Det ingår också i utbildningen.
Utöver möjligheten att välja mellan de tre profilerna införs en ny musikutbildning, en särskild variant, på Westerlundska gymnasiet nästa läsår. Elever på de andra högskoleförberedande programmen: N, T, E och S, kommer att kunna söka den särskilda varianten för att kombinera sina studier med 400 poängs musikkurser.
Tolv elever per årskurs kan antas till den särskilda varianten efter färdighetsprov. Det liknar upplägget för de gymnasiala idrottsutbildningarna NIU och LIU.
– Hösten 2023 kommer att bli omåttligt spännande för oss, säger läraren Marcus Dannvik som ser fram emot ett läsår då både de nya profilerna i årskurs två och den särskilda varianten ska sjösättas på skolan.
Har ni något att tillägga om estetiska programmet?
– Ja, man ska inte låta fördomarna ta över när man ska välja gymnasieprogram. Det är bra att ge det en chans, säger Stefanel Sak.