Under tre månader och 12 tillfällen har kvinnor träffats i rugbyklubbens lokal. Där har de fått hjälp och inspiration till att stärka sin hälsa genom att få mer kunskap inom olika områden. Rollen som kvinna och mamma står i fokus för deltagarna i Mamma United.
– Det har varit succé här i Enköping får jag väl säga. Som mest har det kommit 66 kvinnor till en av fredagsträffarna, säger Anja Nordenfelt, Mamma Uniteds grundare.
Hon har, med stöd av kommunen och Enköpings Hyresbostäder (EHB), öppnat en mammagrupp även i Enköping under hösten. Den ideella föreningen skapades 2020 och är idag igång i åtta kommuner.
– Enköpings kommun är en av dem som har minst problem på pappret men som vill jobba förebyggande. Därför blev vi väldigt glada när kommunen såg det här och lyfte oss, säger Ellen Lindahl, projektledare.
En kvinna med sin dotter som kommer in i lokalen ler glatt och ser förväntansfull ut. Hon är här för sista gången på programmet som rullat under hösten.
Hur har du som deltagande mamma upplevt utbildningen?
– Wow det här visste jag inte. Den känslan. Jag har fått med mig otroligt värdefull kunskap om sådant jag inte visste något om. För oss mammor, som har en roll i samhället att hålla våra barn trygga, är det jätteviktigt med den här verksamheten, säger Mona Bakir, som bott i Sverige i fem år.
Olika myndigheter och organisationer har besökt träffarna för ge kvinnorna nödvändig information, om hur de ska kunna utveckla sin egenmakt. Polisen, barnmorska och socialtjänsten är några exempel. Föreläsningar inom tandhälsa, matvanor, sexualitet, våld i hemmet och föräldraskap ska ge dem självkänsla och kunna påverka deras egna situation.
– Det är viktigt att kvinnorna får rätt information om hur myndigheter arbetar. Det sprids många falska rykten i sociala medier om hur socialtjänsten tar barn. Därför är det viktigt att till exempel socialtjänsten får komma hit och berätta om vilka de är och hur de arbetar. Det tar bort rädslor, säger Rana Noureldin, koordinator för Mamma United i Enköping.
Kvinnorna i lokalen skrattar och pratar med varandra. För EP berättar de att det är väldigt betydelsefullt att kunna lära känna nya människor. Flera har väntat på att det ska bli fredag igen för att få komma och träffas. De tycker det är viktigt att få möjligheten att intrigeras i samhället och möta myndigheter, så helhetsbilden blir tydligare.
– Även fast just den här gruppen tar slut, så vet vi att många mammor vill fortsätta på olika sätt. Och det är någonting vi jobbar med på Mamma United, om hur vi kan utveckla det, säger Ellen Lindahl, projektledare.
Bland annat så har de en digital community. Varje måndag har de träning online. Många kvinnor har inte möjlighet att gå iväg för att träna, så då kan de istället i lugn och ro röra på sig hemma och ändå ha med sig barnen. Det är en personlig tränare som håller i enkla övningar både fysiskt men också mentalt i form av yoga.
Hon fortsätter:
– Redan nu har vi fyra digitala träffar per år då vi bjuder in föreläsare som mammorna har efterfrågat. Så även om det inte är riktigt samma sak som att träffas här, så är man alltid välkommen digitalt även om det inte är en grupp just nu.
Mammagruppen är för alla kvinnor, men riktar sig kanske främst till de i socioekonomiskt utsatta områden, för att förebygga uppkomsten av fysisk och psykisk ohälsa.