Birk öppnade gym under andra vågen

Birk Westerlund lät sig inte avskräckas av coronapandemin, utan invigde föregående höst ett nytt gym i centrala Enköping.

Birk Westerlund driver gymmet Westerlunds friskvård.

Birk Westerlund driver gymmet Westerlunds friskvård.

Foto: Marcus Bornlid Lesseur

Enköping2021-07-24 10:00

När 19-åringen Birk Westerlund, mitt under brinnande pandemi, bestämde sig för att öppna ett gym i staden var det flera personer som uppmanade honom att tänka om, varnade honom för att absolut inte ge sig på det här projektet.

Det örat ville han dock inte lyssna till. 

Någon större erfarenhet av att driva företag hade han inte, Birk Westerlund, inte mer än att han på handelslinjen på gymnasiet drivit ett så kallat ungdomsföretag. Men har man nu en gång bestämt sig så har man. 

– Om något blev jag väl sporrad av att folk sa att det inte skulle gå. Jag tvivlade inte för ett ögonblick på idén, säger Birk Westerlund.

Idén i fråga hade vuxit fram under en längre tid. Birk Westerlund hade sysslat med idrott i hela sitt liv – mestadels innebandy och rugby – och sedan han var fjorton år hade han ägnat sig åt styrketräning. Han gick igång på prestationer och att som han säger maximera sin förmåga; styrketräningen blev för honom ett sätt att experimentera med sin kropp, forma den efter sitt huvud. 

Eftersom han var tidig på styrketräningsbollen bland sina vänner och lagkamrater säger han att det föll det sig naturligt att han tog på sig en ledarroll, och beledsagade noviserna in i gymtillvaron. Och han upptäckte snabbt att det var något han trivdes med.

– Jag fick testa på hur det var att föra kunskaperna vidare och vara hyfsat pedagogisk. Det var en sån sak som fick mig att inse att jag ville hålla på med det här. Det och hälsointresset. 

Ända sedan Birk Westerlund började styrketräna höll han till på gymmet på Ålgatan i Enköping. När det så en dag såldes bestämde han sig för att han ville öppna sin egen verksamhet i de nu lediga lokalerna, pandemiläget till trots.

Det innebar mycket arbete.

– För att ro i land allting jobbade jag kanske 16 timmar om dagen i snitt de sista månaderna innan invigningen i september. Jag skaffade två telefoner så att jag skulle kunna fortsätta ringa runt och fixa när jag fastnade i telefonkö, jag hade inte tid att vänta, säger han och fortsätter:

– Jag visste inte ens vad som krävdes för att få allt på plats på ett gym, det var helt och hållet learning by doing.

Men gymmet öppnades. Och ett år senare har Birk Westerlund en jämn kundströmning.

– Pandemirestriktionerna innebar inte att vi gick på knäna, vi har lyckats bära oss igenom det här. Nu hoppas jag att Westerlunds friskvård kommer att finnas kvar så länge jag lever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!