Diplomaten Birgitta Holst Alani, numera engagerad i Veckholms hembygdsförening, är en av de som medlar mellan hembygdsföreningen och länsstryrelsen. TIllsammans med EP:s utsände och eldsjälen Ivan Eriksson åkte hon över till Röllingen för att se hur arbetet med vasstakläggningen av torpet gick.
– Vi ska återställa fiskartorpet till originalskick. Det har i all hast satts in gipsplattor och plåttak och så vidare. Vi återställer det så att besökarna kan se hur det var på ett fiskartorp vid sekelskiftet 1900, säger Ivan Eriksson.
Lasse Lassegård, sonen Joakim Lassegård och hans son Sebastian Thanger, tillsammans med Bror Westerberg, jobbar med takläggningen på ladugården bredvid torpet. Arbetet har pågått i någon dag, men Lasse förklarar att det kan ta upp mot två veckor att bli klart.
– Det beror lite på vädret, men ungefär så lång tid tar det, säger han.
Vasstaket vid fisketorpet har redan nu hunnit tätas inför möjligt regnfall. Lasse och sonen Joakim försöker ta reda på hur länge en "mansålder" är, alltså hur länge som taket håller innan de behöver bytas ut.
– Det blir väl 40 år ungefär, säger Joakim till slut.
Vassen har nu beställts in från Estland, men Ivan Erikssom förklarar att det var billigare förr i tiden.
– Då var det bara att gå ner till vattnet och samla på sig, säger han.
Fiskartorpet återställs av Veckholms hembygdsförening. Birgitta Holst Alani förklarar att det rör sig om ett ganska fritt avtal.
– Avtalet med länsstyrelen är främst en formalitet. Vi har ansvar för skötsel och verksamhet här ute på Röllingen. Kostnaden av återställningen står länsstyrelsen för, säger hon.
Men det är inte bara det att torpet ska återställas. Birgitta Holst Alani förklarar att hembygdsföreningen även vill bedriva verksamhet och hålla i kurser där.
– Vi vill att besökarna, däribland skolklasser, kan vara med och gå kurser i till exempel spånläggning av tak, lerklining och att bygga gärdesgård. Vi vill återställa torpet men också bedriva ett verkligt projekt med besökarna, säger hon.
– Det blir som en berättelse om hur folk levde vid sekelskiftet. Det är trevligt och viktigt att vara med och utveckla bygden. Jag är inte härifrån, men jag vill ändå vara med och ta fram något som folket på bygden kan vara stolta över.
Det är ännu långt kvar tills att återställningen är klar. Härnäst ska väggar i torpet och taket bytas ut.