Bilbranschen rustar inför nya regler

Bilbranschen rustar sig inför den nya fordonsbeskattningen, den så kallade bonus-malus, som börjar gälla från och med söndag.

Stefan Jansson, platschef på Möller Bil i Enköping.

Stefan Jansson, platschef på Möller Bil i Enköping.

Foto: Anders JS Nilsson

Enköping2018-06-29 06:00

Stefan Jansson, platschef på Möller Bil i Enköping, upplever att kunskaperna om det nya skattesystemet bland kunderna är varierad.

– Många kunder har ingen aning om bonus-malus. När de ska köpa en ny bil och blir informerade om systemet kan de få en chock. Andra kunder är medvetna om det, passar på att göra en affär och vill få leverans innan första juli. Vi levererar massor av bilar eftersom kunderna vill hamna på den befintliga skattesatsen, säger han.

På många av landets bilfirmor råder det högtryck inför 1 juli. Då träder det nya fordonsskattesystemet, bonus-malus, i kraft. Det innebär att alla nya person, och husbilar, lätta bussar och lastbilar får en ny beskattning. Syftet med den nya beskattningen är enligt regeringen att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till målet om en fossilfri fordonsflotta. Miljöanpassade fordon med låga koldioxidutsläpp belönas, samtidigt som fordon med höga utsläpp belastas med högre skatt. Systemet är uppdelad i bonus, där man kan få upp till 60 000 kronor av staten, om bilen är helt utsläppsfri, samt malus: om bilen släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer. Då beskattas fordonen med 82 kronor per gram och därefter stegvis mer med ökande utsläppt. Dieselbilar beskattas ännu mer genom miljö och bränsletillägg. Bilar som är fyra år eller äldre beskattas enligt dagens system, med en lägre skattesats och högre utsläppsgräns.

Bilden delas av Beiar Mahmod, platschef på Hedin Bil i Enköping.

– En del kunder tycker inte att det är värt att förhasta sig och en del vill byta innan. Framför allt transportkunderna är måna om att köpa och få bilarna levererade innan 1 juli eftersom skatterna blir mycket högre för dem, säger han.

Stefan Jansson berättar att det är många kunder som svängt över från diesel till bensindrivna fordon.

– Det är även många som är intresserad av laddhybrider, exempelvis Volkswagen Passat GTE. Sådana vill kunderna ha men först efter första juli, för att hamna i den nya bonusmodellen, säger han och tillägger:

– Vår biladministrativa avdelning och säljare har jobbat i högtryck i tre veckor för att få ut så många bilar som möjligt innan Bonus-malus träder i kraft, säger Stefan Jansson.

Även om bonus-malus införs 1 juli blir det förändring redan i september. Den nya teststandarden för att mäta bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, WLTP införs då i Europa. Mätningarna blir mer verklighetstrogna och fordonsskatterna befaras i framtiden bli ännu dyrare.

Bonus-malus

Bonus-malus-systemet införs för nya personbilar klass I och II, lätta bussar, och lätta lastbilar från och med 1 juli. Fordonsbeskattningen gäller enbart nya fordon.

Utsläpp:

0-60 gram koldioxid per kilometer: Bonus upp till 60 000 kronor, eller max 25 procent av inköpspriset.

60-95 gram: Ingen skatt utöver grundbeloppet på 360 kronor.

95-140 gram: Grundbelopp plus 82 kronor per gram per kilometer.

140- gram: Grundbelopp plus 82 kronor per gram, mellan 95-140, plus 107 kronor per gram koldioxid över 140 gram.

Dieselbilar: Utöver förutsättningarna ovan tillkommer ett miljötillägg på 250 kronor och ett bränsletillägg där faktorn 13,52 multipliceras med det totala koldioxidutsläppet.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om