EP har tidigare berättat om turerna kring tecknandet av ett tillfälligt avtal för driften av Skattmansöbacken.
Skattmansöådalens förening har fått tomt i kassakistan efter pandemiår, höga elpriser och en rad av dåliga vintrar. I somras sa därför föreningen upp avtalet med Enköpings kommun om driften av skidbacken.
Upplevelsenämnden har nu gett föreningen ett bidrag på 250 000 kronor utöver att nämnden också står för hyran, i vilken elkostnaderna ingår, för att skidbacken ska kunna öppna igen. Senast det åktes skidor i Skattmansö var den 18 mars 2019.
Men oppositionen är motståndare till beslutet eftersom de anser att det strider mot likabehandlingsprincipen.
– Den största delen av det här bidraget på 250 000 kronor är ju till arbetskraft. Så brukar vi inte göra, att ge bidrag till arbetskraft, säger Linda Johansson (S), vice ordförande i upplevelsenämnden.
– Vi tyckte att en kvarts miljon till, när vi redan betalar för hyran och elen, är för generöst och att det framförallt strider mot bidragsreglerna, säger Linda Johansson.
Till saken hör också att upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD) är partikamrat med Anders Ottosson, som är ordförande för Skattmansöådalens förening.
Du tycker att det är särbehandling?
– Ja, verkligen. Enköping är en relativt liten kommun och det gör också att det finns politiska kopplingar mellan föreningar och nämnder. Därför är det så viktigt att vi har ordningen att nämnden sätter bidragsreglerna, alltså spelreglerna, och att vi sedan har delegerat besluten till tjänstepersoner för att de ska kunna gå in på detaljerna och bedöma efter det regelverk som vi politiker har satt, säger Linda Johansson.
– Allt för att det ska bli så rättvist som möjligt. Det har man helt frångått här och det är jag upprörd över. Jag tycker att det är oförskämt mot andra föreningar att göra den här otroliga särbehandlingen, säger Linda Johansson.
Kristna Eriksson håller inte med.
Känner du att du har varit objektiv i hanteringen av det här bidraget?
– Ja, det tycker jag och vi är väldigt glada över att föreningen kan drifta den kommunala skidanläggningen, som har legat i malpåse sedan innan pandemin, säger Kristina Eriksson.
– Det som är unikt med föreningen i Skattmansö är att de driver en verksamhet som ska vara till gagn för alla invånare i Enköping. Du behöver inte ha ett medlemskap som i till exempel ESK Hockey eller EHF. De som driftar skidbacken gör det inte för sina barns skull, som man kanske gör när man är tränare i ett fotbollslag, i en badmintonklubb eller vad det kan vara, säger hon.
Kristina Eriksson har svårt att se att behandlingen av Skattmansöådalens förening skulle vara orättvis.
– Vi har redan sedan tidigare unika avtal för vissa föreningar, säger hon.
– Det här kommer också att göra att våra barn och ungdomar på hemmaplan kommer att kunna åka skidor. Alla har inte föräldrar som har stuga i Sälen eller Åre, utan det här kommer verkligen att ge möjlighet till barn, unga, familjer och även äldre att bege sig ut till Skattmansö och åka skidor.
Anders Ottosson och du är partikamrater och där kan man se en risk i att det tolkas in att föreningen kan gynnas på grund av det?
– Jag tycker att man även som politiker, som Anders, kan ha ett engagemang i en förening. Jag kan inte känna att det har påverkat att vi är partikamrater. Jag tycker att är långsökt, säger Kristina Eriksson.