Vintern har varit besvärlig och enligt Linnéa Wengland, platschef vid Svevias kontor i Enköping, är beläggningsskadorna många. Inte bara på vägar med mycket trafik, även mindre vägar har fler beläggningsskador och potthål än vanligt.
– Temperaturväxlingarna, med plus ena dagen och minus nästa dag och sen regn mitt upp i allt är det värsta, säger hon.
Det är potthål och sprickbildningar i vägbanorna, sättningar med gupp vid vägtrummorna och vatten som underminerat vägarna.
– När vattnet står högt i diken och trummor påverkar det vägkroppen. Vi hade en period i februari när snön smälte fort, då hände det mycket, säger Linnéa Wengland.
Totalt sköter Svevia om 87 mil väg kring Enköping på uppdrag för Trafikverket. Omkring 70 mil är belagd vägbana, resten grusvägar.
I år har man fått laga mer under vintern än tidigare år och Linnéa Wengland räknar med att man får köra en bra bit in i sommar för att komma ikapp.
– Skadorna är rätt jämnt fördelade på det statliga vägnätet, det är lite överallt. Men vi har kört mycket på 55:an mot Uppsala och nu också på Boglösavägen. Den får helt ny beläggning ner till Klarbo senare i år men vi måste ändå laga skadorna nu.
Till hjälp att laga alla sprickor och hål på vägarna har man snabelbilen som kör i området under en period. Med den kan man effektivt laga sprickor och mindre hål genom "snabeln" som sprutar ut varmt grus och olja i en blandning på vägskadorna.
– Det blir fina lagningar av sprickor och mindre hål med snabelbilen. Det är en lösare produkt som fyller bra. Djupare hål använder vi andra metoder på, säger Linnéa Wengland.
Den kyliga våren är inte optimal för arbetet. Helst ska det vara 20 grader och klart väder, då torkar lagningen snabbt och resultatet blir bättre.
Att köra snabelbilen är ett tidskrävande och lite petigt arbete. Föraren styr "snabeln" med spakar från förarsätet, det gäller att träffa rätt på sprickor både mitt i vägbanan och i vägkanterna. Ett evighetsjobb som görs för att undvika större vägskador.
Svenn-Åge Zetterlund har kört snabelbilen i sex år för Svevia. Han trivs med det lite ovanliga jobbet som "snabelbilsförare".
– Det är kul, man ser ett resultat. Det passar mig bra, jag har kört skogsmaskin och lastbil tidigare, säger Svenn-Åge.
Blir det för enformigt stannar han till på kontoret för en fika med kolleger, bilen ska lastas några gånger per dag och vid dåligt väder jobbar han i verkstan med bilen.
– Sen kör man på en ny väg i ett nytt område. Jag gillar Vallbyvägen, den är fin att åka på med lite kuperat landskap. Roligare än Boglösavägen, säger Svenn-Åge som även kör Svevias område kring Malung och Rättvik i Dalarna.
Det är småvägarna kring Gästre norr om Enköping som lagas när EP är på besök i snabelbilen. Trots att bilen är stor och bred kan både personbilar och bussar passera, men tålamodet hos trafikanterna är inte det bästa.
– Vi försöker minimera väntetiderna men är det långa sprickor i vägbanan kan det bli lite längre väntan. Vid större insatser går vi ut med information till allmänheten, men det gäller främst det större vägnätet, säger Linnéa Wengland.
Får man tur med vädret och normal nederbörd framöver kommer lagningarna att hålla omkring ett år.
– Den här vintern har lagningarna släppt mer och tidigare än normalt. Jag tror att vädret kommer att ställa till det mer framöver, säger Linnéa Wengland.