Nämnden har fattat två beslut kopplade till de 40 olovligt fällda träden i Ryssbo. Träden höggs ner för att göra plats åt en gång- och cykelväg men Enköpings mark- och exloateringsavdelning missade att det behövdes marklov för att fälla träden.
Den aktuella skogsdungen är i detaljplanen utpekad som ett naturområde där vegetationen har ett starkt skydd och därför finns kravet på marklov.
Efter att det hela uppdagats ansökte man om marklov i efterhand, något som är möjligt enligt plan- och bygglagen.
Det ena av miljö- och byggnadsnämndens beslut handlade om detta. Tjänstemännen som berett ärendet föreslog att nämnden skulle ge marklovet i efterhand, och bedöma den olovliga fällningen som en "mindre avvikelse", också en formulering som återfinns i plan- och bygglagen.
Moderaterna och Kristdemokraterna i nämnden höll med om tjänstemännens förslag men övriga sju ledamöter från fem olika partier gick emot det.
– Vi kunde inte acceptera det som en mindre avvikelse. Kommunen kan inte bete sig så, att vi gör fel först och sen får vi rätt i efterhand. Då öppnar vi en dörr som vi inte vill öppna, i förlängningen kommer det ju att komma fler såna här ärenden. Därför avslog vi, säger Magnus Hellmark.
Det andra beslutet rörde den byggsanktionsavgift på 578 000 kronor som förvaltningen föreslagit ska betalas för de olovligt fällda träden; 14 300 kronor per träd. Kommunstyrelsen har försökt pruta på avgiften och vädjat till att hänsyn bör kunna tas till att trädfällningen varken gjorts med avsikt eller oaktsamhet.
Men nämnden var enig om att full avgift ska betalas, även om det bara handlar om att flytta pengar från en kommunal förvaltning till en annan.
– Det är ju också en symbolisk handling som ger ett signalvärde att kommunen behöver föregå med gott exempel, säger Magnus Hellmark.
Om kommunens mark- och exloateringsavdelning kommer att överklaga är för tidigt att säga, enligt chefen Anna Ahrling, som ännu inte fått beslutet i sin hand. Hon skriver i ett mejl till EP att oavsett om det blir ett överklagande eller inte kommer man att se om det finns delar i återplanteringsplanen som kan och bör genomföras när vädret tillåter.
Blir det inte ett överklagande kommer återplaneringsplanen att genomföras i sin helhet kommande planteringssäsong.