Så är dock inte fallet och detta har blivit klargjort sedan Torbjörn Claesson i ett brev till kommunen ställt frågan om hur markfrågan för det nya verket ska lösas. I ett svar till bolaget, underskrivet av kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M), påpekas det bland annat att "kommunen inte tagit något beslut om att bolaget ska flytta från nuvarande fastighet".
– Jag är väldigt förvånad över det, vi har ju levt i det beslutet. Det måste brista i den interna kommunikationen i kommunen, säger Torbjörn Claesson.
Hans förvirring delas av andra. I pressmeddelanden, insändare och intervjuer har det de senaste åren talats om flyttbeslutet som om det vore klubbat. I augusti 2022 sa till exempel nämnda Peter Book i en intervju i EP "Nu har vi fattat beslutet om att flytta på värmeverket och det öppnar upp möjligheten att planera för hela området".
Varför denna felaktiga uppgift spridits är oklart men det skulle kunna ha att göra med ett fullmäktigemöte i mars 2022 då frågan om Ena Energis framtid diskuterades. Det hela handlade dock inte om att ta ett flyttbeslut utan om att ändra i de så kallade ägardirektiven, som är det redskap som moderbolaget (Enköpings Moderbolag, Emab) har för att styra sina bolag.
Enköpings kommun har ju länge velat flytta bort kraftvärmeverket från hamnen för att kunna sälja marken till bostadsproduktion. Detta uppdrag har tidigare inte funnits inskrivet i ägardirektiven och därför skulle de ändras, bland annat sedan bolagets styrelse önskat få en tidpunkt att förhålla sig till. Ändringen innebar att det i ägardirektiven skrevs in att Ena Energi ska planera efter att marken ska frigöras senast 2035. Det skrevs också in att bolaget ska ta fram en långsiktig plan för hur allt ska gå till, med eller utan elproduktionen i det nya verket.
Debatten på det aktuella fullmäktigemötet handlade delvis om ifall det var vettigt att först sätta en tidpunkt för när anläggningen ska vara borta från hamnen och därefter utreda konsekvenserna av flytten. Nystart Enköping, Vänsterpartiet och delar av Socialdemokraterna ansåg att följderna av en flytt borde utredas först, bland annat för att få vetskap om hur en ny anläggning kommer att påverka fjärrvärmepriserna för Enköpingsborna. Beslutet gick dock inte deras väg.
Till saken hör också att Emab redan 2021 meddelade Ena Energi att verket skulle vara avvecklat senast 2035, ett beslut som kan ha varit felaktigt, enligt uppgifter till EP. Enligt kommunallagen är det kommunfullmäktige som ska ta ställning till alla större beslut, även de som gäller de helägda bolagen.
I kommunens svar på Torbjörn Claessons brev påpekar Peter Book att Ena Energi fortfarande inte har presenterat något förslag på hur bolaget planerar sin flytt och hur denna påverkar placeringen, beslut som fullmäktige måste ta ställning till. Han understryker att bolaget inte självt kan ta beslut om sin fortsatta verksamhet.
Torbjörn Claesson menar dock att bolaget redan har lämnat in ett underlag.
– I april lämnade vi över ett inriktningsbeslut, det är det som är vårt underlag. Jag har nu skrivit till kommunen och bett om att kommunfullmäktige skyndsamt ska ta upp frågan, säger han.