På onsdagseftermiddagen har Region Uppsalas Smittskyddsenhet fått svar på två av de prover som tagits på personer som insjuknat efter att ha ätit mat på eller från sushirestaurangen Tokai Sushi i Enköping. Båda visar samma resultat – norovirus, eller det som kallas vinterkräksjuka i dagligt tal.
– Det borde komma tre eller fyra provsvar till under eftermiddagen men jag är ganska säker på att de kommer att visa samma sak, säger Johan Nöjd.
Norovirus är ett mycket smittsamt virus som kan spridas med förorenad mat, av en smittad person eller förorenat vatten. Enligt Livsmedelsverket kan exempelvis mat som inte behöver värmas vara smittkälla om den hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk och ett gram avföring från en sjuk person kan innehålla hundra miljarder virus och en kräkning tio miljoner.
Men det går alltså inte att få reda på hur det gått till i det enskilda fallet.
– Nej, det går inte att veta, säger Johan Nöjd.
Han förklarar att noroviruset ofta orsakar så kallade sekundärfall, alltså att smittade personer smittar vidare till nya personer.
– Det finns säker många såna fall i Enköping nu, säger han.